CNAS decontează 194 de lei/lună pentru un concentrator de oxigen. Actele necesare pentru dosar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.11.2021 - 22:23
Pacient în spital conectat la oxigen. Sursa: Inquam Photos - Octav Ganea

Mulți pacienți care au trecut prin COVID primesc recomandare de la medicul curant să continue acasă tratamentul cu oxigen.

SHARE

Pacienții care au trecut prin COVID pot obține de la Casa de Asigurări de Sănătate decontarea costurilor pentru concentratorul de oxigen și pentru aparatul de ventilație non-invazivă, dacă trebuie să continue acasă tratamentul după externare, la recomandarea medicului curant.

Casa de Sănătate (CNAS) decontează 193,39 lei/lună pentru un concentrator de oxigen și 577,45 lei/lună pentru un aparat de ventilație non-invazivă, arată instituția într-un răspuns la o solicitare Newsweek România. 

Din informațiile publice disponibile, un concentrator de oxigen poate fi închiriat, pe lună, cu circa 200 de lei.

Citește și: Proiectul care unește PSD, PNL, UDMR: modificarea Constituției și republică parlamentară (surse) | Newsweek Romania

Pentru a putea beneficia de decontarea aparatelor, pacientul sau o rudă trebuie să depună o cerere la Casa de Sănătate județeană în evidențele căreia este pacientul, precum și mai multe documente - copie după buletin, prescripția medicală pentru dispozitiv, certificatul de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este necesar. 

Documentele pot fi trimise către CNAS și online, iar în termen de trei zile de la trimiterea dosarului Casa trebuie să anunțe dacă acceptă sau respinge cererea. 

Dacă cererea de decontare este acceptată, în perioada de valabilitate a deciziei CNAS, pacientul sau familia trebuie să ia legătura cu unul dintre furnizorii cu care Casa are contract. Vor avea nevoie de decizia emisă de CNAS și de prescripția medicală. 

Citește și: Doar 4.255 de cazuri noi de COVID și 241 de decese raportate luni | Newsweek Romania

Redăm explicațiile CNAS, la solicitarea Newsweek România:

„Pacienții cu COVID-19 beneficiază după externare de orice medicament recomandat de medicul specialist. Medicul din spital are obligația să elibereze, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu, conform prevederilor legale în vigoare, dacă se recomandă un tratament în ambulatoriu, conform scrisorii medicale/biletului de ieşire din spital, pentru o perioadă de maximum 90/91/92 de zile.

De asemenea, persoanele asigurate care prezintă la externarea din spital insuficienţă respiratorie medie sau severă post-COVID-19 sau care au trecut printr-un sistem de triaj specific infecţiei cu virusul SARS-COV-2 pot beneficia de aparat pentru administrare continuă de oxigen (de tip concentrator de oxigen). Pacienţii cu anumite afecţiuni pot beneficia de ventilație non-invazivă. Procedura de obţinere a acestor dispozitive este reglementată de Anexa 39 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1068/627/2021, astfel:

Ø  Asiguratul, o rudă de gradul I sau II,soțul/soția sau reprezentantul legal depune o cerere la casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului, alături de următoarele documente:

·       copia actului de identitate;

·       prescripţia medicală pentru dispozitiv;

·       certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie non-invazivă, după caz.

Ø  Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitiv, cu specificarea domiciliului copilului, şi copia certificatului de naştere.

Ø  Documentele se pot transmite casei de asigurări de sănătate și prin poştă sau prin mijloace de comunicare electronică.

Casa de asigurări de sănătate este obligată să analizeze şi să decidă acceptarea sau respingerea cererii, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia.

În cazul acceptării, se va emite o decizie de aprobare pentru procurarea/închirierea dispozitivului, în limita fondului aprobat cu această destinaţie. Decizia se ridică de la casa de asigurări de sănătate de către beneficiar, o rudă de gradul I sau II, soțul/soția sau reprezentantul legal al acestuia, sau se expediază prin poştă, la cerere.

În situaţia în care cererile pentru dispozitive depășesc fondul lunar aprobat, se întocmesc liste de prioritate, pe categorii de dispozitive. În acest caz, decizia se emite în momentul în care fondul aprobat cu această destinaţie permite decontarea dispozitivului, în ordinea listei de prioritate.

Pentru procurarea dispozitivului, asiguratul, o rudă de gradul I sau II, soțul/soția sau reprezentantul legal se adresează, în perioada de valabilitate a deciziei, unuia dintre furnizorii de dispozitive aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate, cu următoarele documente: decizia emisă de casa de asigurări de sănătate şi prescripţia medicală. Documentele se pot transmite furnizorului şi prin poştă/ curierat. Prețurile de referință suportate din FNUASS pentru închirierea acestor dispozitive sunt:

·       Concentrator oxigen: 193,39 lei/lună

·       Aparat de ventilație non-invazivă: 577,45lei/lună.

Pentru o mai bună informare a publicului larg privind modul de accesare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, CNAS a lansat prima ediție a Ghidului asiguratului. Astfel, detaliile privind serviciile medicale acordate pacienților cu COVID-19 după externare pot fi accesate pe pagina de web a CNAS, in  Ghidul asiguratului, sau urmând linkul direct: https://cnas.ro/wp-content/uploads/2021/08/cnas_ghidul_asiguratului_final_v2.pdf.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te