Cinci mituri despre purtarea măștilor de protecție, contrazise de specialiști

DE Alexandru Pop | 09.08.2020 - 15:50
Trump a recunoscut abia recent utilitatea măștii/FOTO: facebook.com

În multe țări asiatice, purtarea măștii a fost un lucru obișnuit de la debutul epidemiei de coronavirus, însă nu și în unele țări din vest, conform unui sondaj realizat în aprilie.

SHARE

În acest context, iată cele mai întâlnite cinci mituri legate de purtarea măștii și argumentele medicale care le contrazic:

1. Nivelul de oxigen scade, iar dioxidul de carbon este reinhalat

Dacă nu ești obișnuit, purtarea unei măști poate crea un disconfort, însă nu va provoca intoxicație cu CO2 sau lipsa oxigenului. Gândește-te la personalul medical din secțiile de chirurgie, care folosește măștile de zeci de ani, fără să aibă probleme din cauza lipsei aerului.

Și Organizația Mondială a Sănătății a infirmat această opinie:

Sursa foto: OMS

Mai mult, un medic irlandez, Maitiu O Tuathail, a prezentat pe Twitter un experiment video pentru a demonstra cum nivelul său de saturație de oxigen din sânge a rămas la 99%, în timp ce purta nu doar o mască, ci șase.

 

2. Dacă nu te simți rău, nu ai nevoie de mască

Un studiu realizat în Italia a concluzionat că 40% dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru coronavirus nu aveau simptome. Alte cercetări arată că „răspândire silențioasă” a virusului ar putea fi și mai frecventă și sugerează că mai mult de jumătate din infecțiile cu COVID-19 rezultă din cazuri asimptomatice și presimptomatice.

Concluzia acestor cercetări este că s-ar putea să nu te simți rău, dar să fii infectat și contagios.

3. O mască nu va împiedica îmbolnăvirea celui care o poartă

Principalul scop al purtării unei măști este de a preveni răspândirea COVID-19, în special „în spațiile publice și în rândul persoanelor care nu locuiesc în aceeași gospodărie, mai ales când alte măsuri de distanțare sunt dificil de aplicat”, potrivit CDC.

În timp ce masca ajută la protejarea celui care o poartă, aceasta servește și binelui general: impiedicând infectarea celor din jur dacă ești contagios. Măștile rețin picăturile care pot acționa ca un mijloc de transfer pentru virus.

4. Dacă ai o afecțiune medicală, nu trebuie să porți mască

Anxietatea, claustrofobia sau unele probleme de sănătate mintală pot face ca unele persoane să sufere din cauza purtării măștii, potrivit psihoterapeutului Susanne Babbel din San Francisco.

Într-un articol publicat pe Psychology Today, ea a scris: „Multe amintiri traumatice pot fi legate de măști de față. De exemplu, oamenii sunt uneori jefuiți sau agresați de cineva cu o mască sau poate au îndurat proceduri medicale, cum ar fi tratamente pentru cancer sau au dezvoltat un virus care a impus altora să poarte măști în jurul lor”. Dar ea îi sfătuiește pe oameni să identifice sursa oricărei asocieri negative pe care ar putea-o avea cu măștile și să lucreze la „învățarea modului care îi face să se calmeze”, astfel încât să depășească aceste momente dificile.

Însă orice persoană cu o boală respiratorie preexistentă, inclusiv astm, are motive în plus față de ceilalți oameni să poarte o mască. Invitată în emisiunea Good Morning America, dr. Jennifer Ashton a catalogat beneficiile purtării măștii drept „știință elementară”.

„Dacă cineva este destul de sănătos încât să iasă din casă, atunci este destul de sănătos pentru a-și acoperi cu ceva fața sau pentru a purta o mască”, a spus Ashton. „Nu ești închis ermetic dacă îți acoperi cu ceva fața”

„Să încercăm să nu facem ficțiune aici, deoarece viețile oamenilor sunt într-adevăr în pericol”, a concluzionat ea, citată de G4 Media.

5. Este suficient să porți mască

După cum a subliniat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în mod sigur purtarea unei măști nu este suficientă. Distanța fizică și igiena personală rămân importante.

În egală măsură, organizația subliniază necesitatea de a purta măști sigure și are o serie de sfaturi în legătură cu utilizarea lor.

Sursa: OMS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te