Cercetătorii israelieni au găsit tratament pentru cancer pancreatic, cea mai letală formă de boală

DE Elena Andrei | Actualizat: 24.03.2023 - 17:43
Radioterapie-Foto:pancreaticcancer.org.uk

Cercetătorii israelieni au găsit tratament pentru cancerul pancreatic, arată un nou studiu publicat în prestigiosul jurnal medical Nature. Au fost identificate noi modalități de tratare a cancerului pancreatic adesea letal.

SHARE

Cercetătorii israelieni au găsit tratament pentru cancerul pancreatic, comparând 400 de creșteri tumorale pancreatice nemetastatice cu celulele de creștere metastatică și au descoperit că schimbările în procesarea moleculei de ARN în interiorul celulei, mai degrabă decât modificările genetice ale ADN-ului, au fost responsabile pentru creșterea metastatică.

Creșterile metastatice sunt principala cauză de deces din cauza cancerului pancreatic, care are foarte puține căi de tratament și, prin urmare, este considerat cea mai letală formă de cancer, potrivit ynetnews.com.

Cercetătorii israelieni au găsit tratament pentru cancer pancreatic

Studiul a fost condus de doctorand Amina Jabara din echipa de cercetare a prof. Rotem Karni, expert în biologie moleculară a cancerului la Facultatea de Medicină a Universității Ebraice.

Cercetătorii au descoperit că o proteină centrală care controlează procesarea ARN, numită RBFOX2, suferă degradare și dispare în celulele metastatice.

Dispariția RBFOX2 face ca sute de gene să producă ARN și proteine într-un mod diferit, contribuind la invazia celulelor.

Cercetătorii au arătat că reintroducerea RBFOX2 în celulele metastatice inhibă formarea metastazelor, în timp ce suprimarea acesteia stimulează formarea metastazelor de cancer pancreatic.

Citește și: COVID-19 a devenit gripă sezonieră. Poate fi inclus în grupul de „infecții virale”

Dispariția RBFOX2 afectează în mod specific un grup de gene care controlează organizarea citoscheletului celular, ceea ce este important pentru mobilitatea și capacitatea invazivă a celulelor.

Medicament utilizat în prezent pentru a trata pacienții cu transplant de organe

Cercetătorii au demonstrat că prin utilizarea unui medicament care inhibă activitatea acestui grup de gene, care este utilizat în prezent pentru a trata pacienții cu transplant de organe, formarea metastazelor de cancer pancreatic poate fi întârziată.

În plus, intervenind genetic în procesarea ARN-ului în celulele țintă ale RBFOX2, cercetătorii au reușit să elimine capacitatea invazivă a celulelor canceroase.

Citește și: VIDEO O dronă iraniană a ucis un american în nord-estul Siriei. Raiduri aeriene ale SUA, în răspuns

Când astfel de celule au fost luate din corpurile pacienților și transplantate în șoareci, nu au apărut metastaze.

Potrivit prof. Karni, „descoperirile studiului explică pentru prima dată baza moleculară (care nu este genetică) pentru transformarea celulelor canceroase în celule pancreatice invazive și propune două modalități de tratament: un medicament cunoscut care inhibă o cale afectată de RBFOX2 sau terapie pe bază de ARN care intervine în procesul ARN afectat de RBFOX2 pentru a trata cancerul pancreatic invaziv.”

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu cercetători și medici de la Centrul Medical Sheba și Universitatea Bar-Ilan din Israel, Universitatea Cornell din SUA, Universitatea Toronto din Canada și laboratorul de cercetare Cold Spring Harbor Labs.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te