Pisicile sunt cele mai populare animale de companie în Letonia, fiind a doua țară din Europa cu cel mai mare număr de pisici pe cap de locuitor.
La începutul pandemiei, mulți s-au îngrijorat că virusul ar putea afecta prietenele feline, știut fiind că specia - de la pisicile domestice la felinele mari - poate contracta COVID-19. La început existau știri contradictorii, că nu se îmbolnăvesc sau că se îmbolnăvesc dar cazurile acestea sunt foarte rare.
Studiul cercetătorilor din Letonia a constatat că pisicile contractează virusul, dar se recuperează într-un ritm mult mai rapid și fără medicație, comparativ cu specia umană.
Nicio pisică din Letonia nu a testat pozitiv la virus, dar multe au avut rezultate pozitive la anticorpi, ceea ce indică faptul că au fost infectate la un moment dat.
Acest lucru i-a determinat pe cercetătorii LLU să testeze 130 de pisici diferite, unele la adăposturile pentru animale și altele din case unde oamenii au avut COVID-19.
Pe baza constatărilor, pisicile au contractat coronavirusul, dar au dezvoltat rapid o modalitate de a lupta împotriva acestuia, dezactivându-l.
Descoperirile susțin un raport publicat anul trecut în Live Science, care arăta că o pisică din Belgia a avut rezultate pozitive pentru COVID-19, dar s-a recuperat complet, cu test negativ, în nouă zile.
„Și pisicile prezintă semne clinice, de exemplu inflamația căilor respiratorii superioare, însă nu am reușit să detectăm ARN de SARSCoV2 în probe respiratorii. Dacă pisicile prezintă simptome, acestea se manifestă doar două-trei zile. După aceea, prezintă semne excelente de recuperare.
Nu este clar de ce pisicile rezistă virusului, ar putea fi imunitate congenitală sau un alt factor genetic. Aceasta este întrebarea la care vrem să răspundem studiind pisicile care s-au recuperat după Covid-19”, a declarat Kaspars Kovalenko, profesor de medicină veterinară din cadrul LLU.
Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, există o serie de specii de animale care pot contracta coronavirusul, inclusiv porci, bovine, dihori, hamsteri, șopârle și nurci.
Dar pentru cercetătorii LLU, pisicile sunt cele mai importante specii de studiat.
Motivul, potrivit dr. Gundega Murniece, de la LLU, este că „pisicile sunt în contact foarte strâns cu oamenii, fac parte din gospodărie, dar constituie și o legătură cu un mediu străin, atunci când hoinăresc pe afară. De aceea prezintă toate elementele pentru un studiu de caz”.
Trebuie precizat faptul că, deși pisicile pot contracta coronavirus, nu există dovezi care să sugereze că îl pot transmite oamenilor, însă îl pot transmite altor pisici.