Cercetător din SUA: Ciudat de multe rezultate false la testele de salivă

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 21.12.2021 - 19:07
Testele de salivă au venit la grămadă, nu împachetate individual. Foto Captură video

Testele de salivă nu sunt folosite în școlile din SUA, tocmai pentru că rezultatele pe care le arată nu sunt foarte fiabile, a explicat, pentru Newsweek România, Iuliana Popescu, cercetător din SUA.

SHARE

Iuliana Popescu este cercetător în științe biomedicale la Universitatea Kentucky din SUA. Este doctor în științe  biomedicale al Universității din Lille, Franța. A lucrat în industria farmaceutică și are competențe în biotehnologie moleculară.

„M-a mirat că s-au achiziţionat în România teste bazate pe salivă pentru depistarea COVID-19, deoarece în SUA nu prea sunt folosite. În Statele Unite sunt teste aprobate special pentru uz personal, acasă. M-am uitat pe lista aprobată de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente - n.r.) pentru astfel de teste (peste 10) şi toate sunt pe bază de secreție nazală și exudat orofaringiann, chiar şi la copii, nici unul nu e pe bază de salivă”, a explicat Iuliana Popescu.

Citește și: EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

România a achiziționat 30 de milioane de teste de salivă pentru suma de 266 de milioane de lei. Acestea au fost distribuite în școli, pentru a depista copiii care sunt infectați cu COVID-19. Inițial, trebuia să fie folosite de cadrele didactice, în unitatea școlară, pentru a verifica elevii. Ulterior, conducerile școlilor au decis ca testele să fie făcute de părinți sau chiar de elevi acasă. 

În aceste condiții, testele COVID pentru elevi continuă să dea erori foarte mari, după cum au confirmat reprezentanți ai Ministerului Educației.

Citește și: Două treimi din testele de salivă COVID la copii au ieșit fals pozitive după testarea PCR

„Am înţeles că testele din România au dat foarte multe rezultate fals-pozitive, ceea ce este iarăşi ciudat. Testele de screening de tip antigen pot da rezultate fals-negative, de aceea trebuie dublate de teste PCR dacă este o suspiciune.

Dacă dau fals pozitiv şi PCR-ul iese negativ în aşa de multe cazuri, înseamnă mai degrabă că testele sunt imprecise şi nu au o validare corectă”, a menționat Iuliana Popescu.

Un test poate fi specific (adică sa detecteze un anumit antigen și nu mai mulți antigeni), dar putin precis (ceea ce implică o limită de detecție și la cate determinări consecutive pe aceeași probă testul dă aproximativ aceleași rezultate).

Citește și: De ce testele de salivă ies în număr mare fals pozitive. Explicațiile INSP pentru Newsweek

Cercetătoarea a recomandat să fie folosite doar acele produse care au fost validate prin comparaţie cu testul pe exudat, există câteva. Mai ales, că testele de salivă au nevoie de o încărcătură virală (deci de o infecție în corp) mai mare pentru a o depista.

„De asemenea, este importantă limita de detecţie a testului, care în general pentru cele cu saliva este mai mare decât pentru testele care folosesc exudat.

Citește și: Agenția Medicamentului nu-și explică numărul mare de rezultate fals pozitive la testele de salivă

Mă mir că totuşi nimeni nu a analizat aceste lucruri înainte de a achiziţiona acele teste”, a precizat Iuliana Popescu este cercetător în științe biomedicale la Universitatea Kentucky din SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te