UPDATE: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, în această seară, într-o conferință de presă, că banii pe care îi vor primi cadrele medicale și personalul auxiliar vor fi mai puțini decât sumele cuprinse în proiectul de OUG privind vaccinarea în etapa a II-a.
Vlad Voiculescu a menționat că a fost luată această decizie „din rațiuni bugetare”.
Astfel, sumele brute pe care le vor primi cadrele medicale și auxiliare care vor lucra la centrele de vaccinare vor fi:
- 90 de lei pentru medici
- 45 de lei pentru asistenți
- 20 de lei pentru registratori
Aceste sume vor fi pentru orele suplimentare. Cadrele medicale detașate în centre vor primi salariile pe care le au și în prezent, la unitățile medicale unde lucrează.
Medicii de familie vor fi plătiți suplimentar astfel:
- 30 de lei pentru fiecare pacient, acolo unde medicul îl programează pe pacient și pacientul merge și se vaccinează.
- atunci când din lista totală de pacienți eligibili se trece de 50%, considerăm că e rezultatul unui efort masiv de informare și atunci plata este de 50 lei pe pacient.
- peste 60% – 60 de lei, a precizat Vlad Voiculescu.
Citește mai multe aici: Vaccinarea anti-COVID: banii pentru medici vor fi mai puțini decât cei anunțați în proiectul de OUG
---
Pentru plata personalului medical și pentru plata personalului auxiliar, este estimată suma de 1,1 miliarde de lei, conform aceluiași document.
Banii vor proveni din Fondul național de asigurări de sănătate, prin bugetul Ministerului Sănătății.
„Având în vedere că la nivel național sunt organizate sau se află în curs de organizare și operaționalizare un număr de aprox. 930 de centre de vaccinare, în care își vor desfășura activitatea aproximativ 2000 de medici, 6000 de asistenți medicali și 2000 registratori medicali, costurile estimate pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare se ridică la suma de 1.188.000 mii lei pentru o perioadă de 6 luni, iar pentru acordarea beneficiilor catre medicii de familie, în funcție de activitățile care se vor desfășura la nivelul cabinetelor acestora pentru persoanele aflate pe lista proprie costurile estimate se ridică la suma de 202.840 mii lei pentru o perioadă de 6 luni.
Aceste sume trebuie alocate de la bugetul de stat, către Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate prin bugetul Ministerului Sănătății.
De asemenea, se estimează că pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 este necesară o suma de aproximativ 112.783,272 mii lei pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare”, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății.
Citește și: Cu trei ore înainte de programarea la vaccinare anti-COVID, nu se știu centrele de imunizare