Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.04.2025 - 08:23
Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel. Ce recomandă nutriționiștii?

SHARE

Ouăle sunt un aliment de bază la micul-dejun, o sursă de proteine și unul dintre cele mai versatile alimente pe care le puteți pune într-o tigaie.

Omletă, fierte, înăbușite sau prăjite, ouăle apar în toate preparatele, de la brunch-ul de duminică la cinele din timpul săptămânii.

Citește și: Cum să păstrezi ouăle proaspete până la un an? De ce nu e bine să le pui pe ușa frigiderului

Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel

În timp ce ouăle sunt pline de nutrienți precum proteine, vitamine B și grăsimi sănătoase, modul în care le gătiți poate face o mare diferență în ceea ce privește cantitatea de nutrienți pe care o primește corpul dumneavoastră.

Citește și: Cum să verifici, în 5 secunde, dacă un ou e proaspăt sau vechi. Ai nevoie doar de un pahar cu apă

Cel mai sănătos mod de a găti un ou. Beneficiezi de toți nutrienții în acest fel - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

O metodă de gătire, însă, e cea mai bună pentru a beneficia de toți nutrienții din ou, spune Andrea Soares, dietetician înregistrat, într-un interviu Health Digest.

„Ouăle poșate se realizează prin gătirea ușoară a acestora în apă fierbinte (dar nu fiartă) - un fel de baie caldă pentru ou”, a spus ea.

Un ou poșat este, de fapt, un ou fiert fără coaja sa.

„Deoarece căldura rămâne mai scăzută decât în alte metode de gătit (cum ar fi prăjirea sau fierberea), aceasta ajută la păstrarea nutrienților delicați, cum ar fi anumite vitamine B și antioxidanți.”

Citește și: Cum obții cele mai bune ouă fierte? Cercetătorii au găsit metoda ideală. Care e singura problemă?

În plus, deoarece această metodă de gătit nu necesită ulei sau unt, e o variantă prin care puteți evita grăsimile.

Soares spune că prin gătirea ouălor în acest fel, gălbenușul rămâne lichid.

„În plus, un gălbenuș lichid poate chiar ajuta la o mai bună absorbție a vitaminelor liposolubile (A, D, E și K), mai ales atunci când este combinat cu alte grăsimi sănătoase din masa dumneavoastră”, a spus ea.

Oul poșat poate fi gătit direct în apă sau pus într-un vas, introdus apoi în oala cu apă fierbinte. Puteți pune oul într-un polonic, pe care să-l țineți în apă, până când oul e gătit. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te