Cum obții cele mai bune ouă fierte? Poate că vi s-a întâmplat, dar, atunci când albușul este fiert, gălbenușul rămâne adesea o „chestie” lichidă, pe care nu-ți prea vine s-o mănânci.
În schimb, odată ce gălbenușul este fiert, descoperi că albușul pare cauciucat.Cercetătorii italieni au anunțat că au găsit metoda ideală pentru a face cele mai bune ouă fierte. Există o singură problemă cu ea.
Cum obții cele mai bune ouă fierte? Cercetătorii au găsit metoda ideală. Care e singura problemă?
Soluția este o metodă de gătire periodică ce necesită doar apă fiartă, apă ușor caldă și un ou.
Provocarea gătitului unui ou constă în faptul că gălbenușul și albușul - sau albușul - au compoziții diferite, spune Emilia Di Lorenzo, inginer chimist la Universitatea Federico II din Napoli, Italia.
Rezultatul este că proteinele din fiecare parte a oului se denaturează - sau se destramă - la temperaturi diferite. Proteinele din gălbenuș se coc la 65° Celsius, în timp ce cele din albuș se coc la 85° C.
Citește și: Cum să păstrezi ouăle proaspete până la un an? De ce nu e bine să le pui pe ușa frigiderului
Provocarea de a încălzi două părți ale unui singur articol la temperaturi diferite l-a atras pe Ernesto Di Maio, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Federico II din Napoli, conform sciencealert.com.
Laboratorul său se concentrează în general pe variația condițiilor limită - schimbarea temperaturilor, presiunilor sau a altor condiții - pentru a crea două procese interne diferite în materiale precum cele plastice.
Dar apoi, un coleg i-a spus: „Știi, există un bucătar în Italia care își vinde un singur ou cu 80 de euro„”, își amintește el.
„Acest bucătar separă oul și gălbenușul, le gătește la două temperaturi diferite - cele optime - și apoi le pune din nou împreună într-un mod fantezist cu celelalte ingrediente”.
Prepararea ouălor fierte perfecte durează 32 de minute - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Când colegul i-a spus lui Di Maio despre acest fel de mâncare scump, „mi s-a părut foarte evident să încerc pe ou ceea ce știm deja despre formele de plastic.”
Di Lorenzo, Di Maio și colegii lor au rulat modele matematice și computaționale ale transferului de căldură în interiorul albușului și gălbenușului de ou și au simulat modul în care diferite perioade și temperaturi au afectat substanțele interioare ale oului.
Poți găti ouă fierte perfecte în 32 de minute
Ei au descoperit că gătitul periodic - variind temperatura înainte și înapoi între 100° C și 30° C - a permis gălbenușului și albușului să atingă temperaturi diferite la momente diferite.
„Atunci când modificați o condiție limită, căldura se inversează, astfel încât fluxul de căldură va trece de la pozitiv la negativ și invers”, spune Di Maio.
„După câteva cicluri, se ajunge la o soluție staționară a acestei probleme, care oferă o temperatură mai degrabă constantă pentru gălbenuș și o temperatură care merge de la 30° C la 100° C pentru albuș”, a adăugat el.
Cercetătorii au început apoi să gătească ouă adevărate. Ei au comparat ouăle gătite periodic cu cele crude, fierte tari, fierte moi și „sub vid”.
Echipa a examinat rezultatele cu ajutorul spectroscopiei și a testelor pentru duritate, masticare și gingivitate - și a unui grup de 8 experți senzoriali, care au măsurat gustul, mirosul, umiditatea și multe altele.
Citește și: Ouăle gătite ASTFEL, risc major de cancer! Românii le fac zilnic. De ce se întâmplă asta?
Oul gătit periodic avea un albuș comparabil cu cel al unui ou fiert moale, dar un gălbenuș foarte asemănător cu cel al unuia preparat „sub vid”.
Dar singura și marea problemă a aceste metode de preparare a oului fiert ideal este durata procesului: 32 de minute. Deci, trebuie să vă înarmați cu răbdare, dacă vreți să mâncați forma perfectă a acestui aliment.
Rețeta finală pentru obținerea unui ou fiert ideal:
Pregătiți o oală cu apă clocotită și o oală cu apă la 30° C. Puneți oul în apa clocotită timp de două minute, apoi transferați-l în oala la temperatura camerei timp de două minute. Repetați acest lucru de 8 ori, pentru un total de 32 de minute.