sâmbătă 27 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Ceaiul sau cafeaua - care este mai bună pentru sănătatea oaselor la femeile peste 50 de ani?

Data publicării: 27.12.2025 • 12:15
Ceaiul sau cafeaua - care este mai bună pentru sănătatea oaselor la femeile peste 50 de ani? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ceaiul sau cafeaua - care este mai bună pentru sănătatea oaselor la femeile peste 50 de ani? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Un studiu realizat în Australia, pe aproape 9.700 de femei de peste 65 de ani, arată că obiceiurile de consum de ceai și cafea pot influența sănătatea oaselor pe termen lung, cercetătorii analizând legătura dintre aceste băuturi și densitatea minerală osoasă.

Un nou studiu a descoperit cum ceaiul și cafeaua pot afecta sănătatea oaselor la femei de-a lungul anilor.

După cum relatează Sciencealert, cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia au analizat obiceiurile de consum de ceai și cafea a aproximativ 9.700 de femei cu vârsta peste 65 de ani, ca parte a unui studiu mai amplu privind osteoporoza.

Ceaiul sau cafeaua - care este mai bună pentru sănătatea oaselor la femeile peste 50 de ani?

Participantele și-au raportat singure obiceiurile în cadrul unor sondaje efectuate de patru ori pe parcursul a aproximativ 10 ani.

Citește și Alimente care ajută femeile să amâne menopauza. Întăresc oasele, reduc tensiunea și stimulează memoria

Studiul a colectat, de asemenea, date despre sănătatea oaselor femeilor, măsurând densitatea minerală osoasă (DMO) la nivelul femurului și al părții înguste a femurului care face legătura cu șoldul.

Femeile care au băut ceai în mod regulat au avut creșteri semnificative statistic ale DMO la nivelul șoldului, comparativ cu cele care nu l-au băut.

Acest lucru se poate datora compușilor din ceai care stimulează celulele care construiesc oasele.

Citește și Ceaiul poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

În ceea ce privește obiceiurile legate de consumul de cafea, rezultatele au fost mixte.
 
Femeile care beau mai mult de cinci cești de cafea pe zi aveau o probabilitate mai mare de a avea o densitate minerală osoasă (DMO) mai scăzută, ceea ce susține cercetările care sugerează că o cafeină are un impact negativ asupra absorbției calciului.
 
Consumul oricărei cantități de cafea a fost, de asemenea, asociat cu o reducere a DMO la șold la femeile care au consumat mai mult alcool de-a lungul vieții, sugerând că efectul fiecărei substanțe asupra sănătății oaselor poate fi amplificat atunci când sunt consumate împreună.
 
„Aceste rezultate nu înseamnă că trebuie să renunți la cafea sau să începi să bei ceai la litru. Dar sugerează că un consum moderat de ceai poate fi o modalitate simplă de a susține sănătatea oaselor, în timp ce un consum foarte ridicat de cafea poate fi nedorit, în special pentru femeile care beau alcool”, a comentat Enwu Liu, epidemiolog la Universitatea Flinders, cu privire la concluziile studiului, scrie UNIAN
Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră