Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,96 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Ce se întâmplă în ultimele clipe înaintea morții? Până când aude un muribund? De ce se oprește inima

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.04.2023 - 12:07
Bolnav la spital (caracter ilustrativ) - Foto? Pexels / Anna Shvets
Bolnav la spital (caracter ilustrativ) - Foto? Pexels / Anna Shvets

Deși nu știm dacă se întâmplă ceva după aceea, știm exact ce se întâmplă în momentele premergătoare morții. Majoritatea oamenilor își pierd interesul pentru a mânca și a bea.

SHARE

Dr. Kathryn Mannix spuen că, la fel ca la naștere, viteza procesului poate varia de la o persoană la alta. Uneori este nevoie de sprijin medical pentru a face ca moartea (sau nașterea) să fie cât mai sigură și mai confortabilă posibil.

Pe măsură ce se apropie moartea, majoritatea oamenilor își pierd interesul pentru a mânca și a bea. 

Citește și: SpaceX lansează luni cel mai mare vehicul spaţial Starship într-un prim zbor de încercare

Persoanele aflate pe moarte sunt în mod constant lipsite de energie. Mulți dintre noi au experimentat o oboseală profundă cauzată de boală: starea de "nu mă pot ridica din pat" a unei gripe severe sau oboseala copleșitoare în timp ce ne recuperăm după o intervenție chirurgicală. De obicei, somnul ne reîncarcă energia și poate face parte din procesul de recuperare.

La sfârșitul vieții, somnul are un impact din ce în ce mai mic, pe măsură ce organismul se îndreaptă spre moarte.

Ce se întâmplă în ultimele clipe

Pe măsură ce moartea se apropie, inima bate mai puțin puternic, tensiunea arterială scade, pielea se răcește, iar unghiile se întunecă. Organele interne funcționează mai puțin pe măsură ce tensiunea arterială scade. Pot exista perioade de neliniște sau momente de confuzie, sau pur și simplu o inconștiență care se adâncește treptat.

Cercetări recente arată că, chiar și în apropierea morții, creierul inconștient răspunde la zgomotele din cameră. Totuși, nu știm cât de mult sens au muzica sau vocile pentru o persoană pe moarte.

Respirația persoanelor inconștiente urmează tipare automate generate de centrul respirator din trunchiul cerebral. Pentru că nu sunt conștienți de gura și gâtul lor, persoanele pe moarte pot respira greu, zgomotos sau prin saliva din fundul gâtului, dar fără suferință aparentă.

Respirația trece de la profundă la superficială și de la rapidă la lentă în cicluri care se repetă; în cele din urmă, respirația încetinește și devine foarte superficială; există pauze; și, în cele din urmă, respirația încetează. Câteva minute mai târziu, inima va înceta să mai bată, deoarece rămâne fără oxigen.

Cunoașterea tiparului morții obișnuite și recunoașterea etapelor acesteia îi ajută pe însoțitori să înțeleagă la ce sunt martori, arată sciencefocus.com

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te