Ce medicamente nu mai trebuie consumate dacă au stat în căldură? Fac rău pacienților

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.07.2024 - 08:03
Ce medicamente nu mai trebuie consumate dacă au stat în căldură? Fac rău pacienților - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)
Ce medicamente nu mai trebuie consumate dacă au stat în căldură? Fac rău pacienților - Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Căldura execesivă modifică efectele unor medicamente, acestea devenind periculoase pentru consum. Este bine să verificați pe prospect modul de păstrare al acestora și să evitați să le consumați dacă știți că nu au fost depozitate corespunzător.

SHARE

Valurile de căldură prelungite sunt tot  mai dese din cauza schimbărilor climatice, condiții care pot altera medicamentele și modifica efectele acestora.

Iată ce trebuie să știți despre medicamente pe vreme caldă:

Medicamentele pentru afecțiuni comune pot crește sensibilitatea pacienților la căldură prin afectarea răspunsului organismului la temperaturi ridicate, inclusiv capacitatea de a transpira și rata fluxului sanguin, scrie Reuters.

Ce medicamente nu mai trebuie consumate dacă au stat în căldură? Fac rău pacienților

Valurile de căldură cresc, de asemenea, riscul de deteriorare pentru aproape toate medicamentele, fie că sunt capsule, spray-uri, tablete, siropuri sau orice altă formă, dacă nu sunt păstrate într-un anumit interval de temperatură.

Efectele legate de căldură ale medicamentelor pot varia în funcție de starea individuală de sănătate, doza și condițiile de mediu.

Pacienții ar trebui să-și consulte medicii cu privire la eventuala ajustare a dozelor sau administrării pe caniculă și ar trebui să rămână hidratați, să se ajute de ventilatoare portabile și să stea la umbră sau în interior cu aer condiționat, dar nu la o temperatură foarte joasă, spun experții.

Ce medicamente cresc sensibilitatea la căldură

Medicamente pentru tensiune arterială și insuficiență cardiacă

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) suprimă setea, făcând mai dificil să știi când să bei mai multă apă și crescând riscul de deshidratare.

Pastilele care blochează calciul pot provoca dezechilibre minerale, îngreunând astfel capacitatea corpului de a-și regla temperatura, în timp ce beta-blocantele pot îngreuna transpirația și procesul de răcire al corpului. Diureticele pot provoca, de asemenea, deshidratare și dezechilibre minerale.

Medicamente pentru alergii

Unele antihistaminice eliberate fără prescripție medicală reduc transpirația și pot afecta reglarea temperaturii.

Medicamente psihiatrice

Anumite medicamente antipsihotice limitează capacitatea de transpirație a pacienților. Unele antidepresive au efectul opus, crescând transpirația și reprimând setea. Stimulante precum amfetaminele și alte medicamente utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție pot interacționa cu sistemul nervos central pentru a crește temperatura corpului.

Medicamente pentru tiroidă

Pastilele cu hormoni tiroidieni pot, de asemenea, ridica temperatura corpului, pot afecta reglarea temperaturii și pot provoca transpirație excesivă.

La ce temperatură putem păstra medicamentele în siguranță

Căldura extremă (și frigul extrem) pot modifica semnificativ eficacitatea medicamentelor prescrise și eliberate fără prescripție medicală.
 
Unele medicamente pot tolera temperaturi de până la 30 Celsius, dar, în general, ele trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui. Ghidurile de depozitare a temperaturii pentru anumite medicamente pot fi găsite pe site-urile web ale producătorilor.
 
Este greu de prezis în ce măsură un medicament se va degrada la temperaturi extreme, deoarece fiecare medicament este diferit, a spus Amy Bachyrycz, membru al facultății de farmacie de la Universitatea New Mexico din Albuquerque.
 
În general, medicamentele nu trebuie lăsate în mașini fierbinți sau ore în șir în cutii poștale fierbinți dacă sunt medicamente comandate prin poștă.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te