Dieta mediteraneeană a fost în centrul atenției în ultimul timp, fiind subiect de studiu cu privire la planurile alimentare pentru longevitate.
Același lucru este valabil și pentru dieta atlantică, căreia i-au fost atribuite multe beneficii pentru sănătate. Însă o altă dietă este acum în lumina reflectoarelor.
Ce este dieta MIND, care încetinește îmbătrânirea creierului? Pe ce alimente se bazează?
Dieta MIND este promovată pentru beneficiile sale pentru creier, iar un nou studiu a furnizat dovezi care sugerează că ar putea ajuta la reducerea riscului de probleme cognitive pe parcursul îmbătrânirii.
Citește și: Dieta atlantică, noul trend alimentar pentru slăbit. De ce este recomandată chiar și de medici?
Dieta MIND este plină de alimente bogate în vitamine, carotenoide și flavonoide, despre care se crede că protejează creierul prin reducerea stresului oxidativ și a inflamației.
Spanacul, varza, precum și cerealele integrale, fructele de pădure, uleiul de măsline, carnea de pasăre, peștele, fasolea și nucile ocupă toate locul central în dieta MIND.
Această dietă recomandă să consumați una sau mai multe porții de pește și două sau mai multe porții de carne de pasăre pe săptămână.
Citește și: O femeie a slăbit 63 de kilograme într-un an, folosind „metoda semaforului”. Pe ce se bazează?
Carnea roșie și dulciurile ar trebui limitate la patru și, respectiv, cinci ori pe săptămână, iar brânza, alimentele prăjite și untul ar trebui, de asemenea, să fie reduse la minimum.
„Având în vedere că numărul persoanelor cu demență crește odată cu îmbătrânirea populației, este esențial să găsim schimbări pe care le putem face pentru a întârzia sau încetini dezvoltarea problemelor cognitive”, a declarat autorul studiului, Dr. Russell P. Sawyer, de la Universitatea din Cincinnati din Ohio și membru al Academiei Americane de Neurologie, conform IflScience.
Citește și: Doi din trei oameni au o lipsă a patru nutrienți importanți. Din ce alimente îi luăm?
Cercetătorii au efectuat un studiu pe 14.145 de persoane cu o vârstă medie de 64 de ani și i-au urmărit timp de 10 ani în medie.
Consumul unei diete care seamănă foarte mult cu dieta MIND, a constatat echipa, a fost asociat cu un risc scăzut de afectare cognitivă pentru participanții de sex feminin, dar nu și pentru participanții de sex masculin.
Întorcându-și atenția asupra declinului cognitiv, cercetătorii au constatat că la persoanele care au urmat mai îndeaproape dieta MIND, cogniția s-a înrăutățit mai lent decât la cei care nu au urmat dieta.
Desigur, echipa a demonstrat doar o asociere - această lucrare este departe de a dovedi că respectarea dietei MIND ajută creierul împotriva deteriorării și declinului cognitiv.
„Este interesant să ne gândim că oamenii ar putea face unele schimbări simple în dieta lor și, eventual, să reducă sau să întârzie riscul de probleme cognitive”, a declarat Sawyer.
Studiul este publicat în revista Neurology.