Consumul de apă alcalină a devenit o tendință populară, multe companii susținând că aceasta oferă o varietate de beneficii, de la o mai bună hidratare la prevenirea bolilor cronice. Dar ce este apa alcalină și are eam de fapt beneficii?
Ce este apa alcalină? Ce beneficii are dacă o bem? Concluzia specialiștilor
Există de mai multă vreme o tendință tot mai crescută de consum de apă alcalină, ce se poate găsi îmbuteliată și pe rafturile majorității supermarketurilor.
Totuși, specialiștii nu sunt deloc convinși de virtuțile acestei ape, așa cum susțin producătorii și comercianții acestei băuturi.
„Afirmațiile nu sunt justificabile”, a declarat Salome Kruger, profesor de nutriție la Centrul de Excelență pentru Nutriție de la Universitatea North-West din Potchefstroom, Africa de Sud, conform livescience.org.
Să vedem, însă, care sunt detaliile din spatele acestor concepții. Substanțele care sunt alcaline sunt bazice sau opusul acidului - au un pH ridicat, în timp ce acizii au un pH scăzut.
Citește și: Ce este „efectul de ușă”? De ce uităm motivul pentru care ne-am dus dintr-o cameră în alta?
Nivelurile scăzute de pH reflectă o cantitate mai mare de particule încărcate pozitiv. Apa alcalină are de obicei un nivel al pH-ului între 8 și 9, mai mare decât cel al apei potabile obișnuite, care este de obicei „neutră”, în jur de 7.
Apa poate deveni alcalină atunci când curge peste roci și captează minerale alcaline, sau poate fi produsă artificial prin electroliză - un proces în care apa filtrată trece printr-un dispozitiv care separă apa în fluxuri alcaline și acide. Fluxul alcalin conține minerale precum calciu, magneziu și potasiu.
Sticle cu apă alcalină pe rafturile unui magazin din SUA - Foto: Profimedia Images
Atunci când este consumată, este puțin probabil ca apa alcalină să aibă vreun impact de lungă durată asupra organismului.
Acest lucru se datorează faptului că, în momentul în care intră în contact cu stomacul, pH-ul său este neutralizat de aciditatea sucurilor gastrice - care au un pH cuprins între 1,5 și 3,5.
Bicarbonatul din apă reacționează cu acidul gastric pentru a forma apă și dioxid de carbon, care este apoi eliminat.
Apa alcalină poate avea efecte nedorite
Mineralele din apă sunt absorbite în intestinul subțire și ajung în sânge, unde pH-ul este menținut strâns între 7,35 și 7,45 datorită plămânilor și rinichilor. Mineralele în exces din sânge sunt filtrate de rinichi și excretate.
„Astfel, consumul de apă alcalină este puțin probabil să „alcalinizeze” semnificativ organismul. Mai mult, studiile științifice privind posibilele efecte ale apei alcaline asupra sănătății sunt limitate și adesea neconcludente”, a adăugat Kruger.
Studiile în eprubetă sugerează că apa alcalină poate inactiva pepsina umană, o enzimă digestivă.
Citește și: Câtă apă să bei ca să slăbești? Mitul celor 2 litri de apă necesari zilnic, spulberat de specialiști
În cazul refluxului acid, pepsina ajunge în gât și deteriorează țesuturile, astfel încât, în acest context, inactivarea pepsinei ar putea părea benefică. Dar în stomac, acest lucru ar putea perturba digestia, ceea ce ar fi nedorit, a explicat Kruger.
Cercetările pe animale au arătat beneficii potențiale, cum ar fi creșterea duratei de viață și pierderea în greutate, la animalele care au consumat apă alcalină pentru perioade lungi de timp.
Dar cercetătorii nu au putut explica mecanismele din spatele acestor efecte, astfel încât nu este clar dacă acestea sunt aplicabile la oameni.
Un studiu observațional efectuat pe mai mult de 300 de femei a constatat că cele care au băut în mod regulat apă alcalină au avut indici de masă corporală (IMC), niveluri de zahăr din sânge și tensiune arterială mai scăzute decât cele care au băut apă normală.
Dar primul grup avea, de asemenea, venituri mai mari, o nutriție mai bună și mai multă activitate fizică.
„Se știe că acești factori ai stilului de viață au un impact mult mai puternic asupra riscului de boli cronice decât simplul fapt de a bea apă alcalină”, a declarat Kruger.
De asemenea, nu există dovezi concludente că apa alcalină hidratează mai bine decât apa obișnuită.
Într-un studiu din 2016, cercetătorii au observat o reducere a vâscozității sângelui - grosimea și lipiciunea sângelui - la persoanele care consumau apă alcalină și au sugerat că acest lucru poate reflecta o mai bună hidratare.
Cu toate acestea, alte studii care au urmărit markerii direcți ai hidratării nu au găsit nicio diferență semnificativă între apa alcalină și cea obișnuită.
„În general, problemele metodologice ale unora dintre aceste studii pe oameni, cum ar fi eșantioanele mici și lipsa măsurătorilor de referință, fac dificilă formularea unor concluzii ferme”, a declarat și Lize Havemann-Nel, profesor asociat la Centrul de excelență pentru nutriție de la Universitatea North-West din Potchefstroom, Africa de Sud.
Există unele cercetări emergente care sugerează că apa alcalină poate acționa ca un antioxidant, reducând stresul oxidativ și leziunile musculare cauzate de exercițiile fizice de intensitate ridicată sau de lungă durată.
Dar ea a avertizat că aceste lucrări se află încă în stadiu incipient. „Dacă apa alcalină are beneficii, acestea pot fi legate mai mult de conținutul său de electroliți decât de pH-ul său”, a sugerat Havemann-Nel.
„Luate împreună, dovezile disponibile sugerează că apa alcalină are puține sau chiar niciun beneficiu clar față de apa obișnuită, iar consumul acesteia poate prezenta unele riscuri”, a completat și Kruger.
De exemplu, consumul de apă cu un pH mai mare de 9 ar putea prezenta riscuri pentru persoanele care iau medicamente care blochează producția de acid gastric, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni, deoarece poate crește și mai mult nivelul pH-ului stomacului.
În plus, excesul de minerale din apa alcalină ar putea perturba nivelurile de minerale din sângele persoanelor cu afecțiuni renale, care nu pot filtra eficient mineralele.
Dacă un produs cu apă alcalină conține bicarbonat de sodiu, așa cum fac unele, acesta ar putea contribui, de asemenea, la consumul excesiv de sodiu.
„Mulți oameni consumă deja niveluri ridicate de sodiu din sarea de masă și alimentele procesate, astfel încât sodiul suplimentar din apa alcalină ar putea exacerba această problemă”, a adăugat acesta.