Ce boli grave poţi să faci dacă stai mai mult de 10 minute pe toaletă. Specialiştii avertizează. Să fim sinceri: oamenii au obiceiul de a-și aduce telefoanele la baie, cu ei, şi de a naviga pe Internet, ori de a vorbi la ele.
O călătorie de trei minute la toaletă se poate transforma cu ușurință în 15 minute de lectură, defilare pe Internet și postare pe o reţea socială sau mai multe.
Ce boli grave poţi să faci dacă stai mai mult de 10 minute pe toaletă. Specialiştii avertizează
Ar putea părea o modalitate inofensivă de a-ţi petrece timpul, când ajungi în locul unde se duce şi Împăratul. Cu toate acestea, experții avertizează că ceea ce ei numesc "șederea prelungită pe toaletă" poate dăuna sănătății tale.
A fost chiar asociat cu un risc crescut de apariţie a hemoroizilor și cu slăbirea mușchilor pelvieni, a spus dr. Lai Xue, chirurg colorectal la Centrul Medical Southwestern, de la Universitatea Texas, din Dallas.
„Când pacienții mi se plâng, unul dintre principalele domenii în care trebuie să aprofundăm cauzele este că petrecem mult timp la toaletă”, a spus Xue.
Citeşte şi: Celebru actor, iubit de toți, diagnosticat cu cancer colorectal. E tată a 6 copii și are doar 47 ani
Oamenii ar trebui să petreacă în medie cinci până la 10 minute pe "tron", potrivit dr. Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului de boli inflamatorii intestinale, de la Stony Brook Medicine, din Long Island, New York.
De ce este o problemă dacă stai mai mult? În primul rând, iată o scurtă lecție de fizică. Gravitația ne menține pe Pământ, dar aceeași gravitație obligă corpul să muncească mai mult, pentru a pompa sângele înapoi, la inimă
Scaunul de toaletă deschis, în formă ovală, comprimă fesele, ținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ai fi așezat pe o canapea. Cu gravitația trăgând jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută vă afectează circulația sângelui.
Citeşte şi: A fost inventat un test care detectează două tipuri de cancer extrem de răspândite într-o oră
„Devine o instalaţie unidirecțională, în care sângele intră, dar chiar nu se poate întoarce”, spune Xue. Ca urmare, venele și vasele de sânge care înconjoară anusul și rectul inferior se măresc și se îngroaşă, umplându-se cu sânge, ceea ce creşte riscul de hemoroizi, conform CNN.
Încordarea forțată poate crește și presiunea, pentru a permite hemoroizilor să se dezvolte. Oamenii care își operează telefoanele smart pe toaletă tind să piardă noţiunea timpului, a spus Monzur. Totul se petrece stând pe toaletă și încordându-ţi mușchii, pentru a-ţi evacua intestinul.
Ce boli grave poţi să faci dacă stai mai mult de 10 minute pe toaletă. Specialiştii avertizează - Foto: Pexels/Liza Summer
Și ghici ce? Medicii dumneavoastră vă pot spune: „În ziua de azi, observăm o creștere a numărului de oameni care petrec mai mult timp la toaletă, iar acest lucru este foarte nesănătos pentru organele anorectale și podeaua pelviană”, a adăugat Xue.
Citeşte şi: A fost descoperit leacul unei boli asociate cancerului, care te lasă slab şi lipsit de vlagă
Pe lângă slăbirea mușchilor anali și forțare, Monzur spune că, stând prea mult timp pe vasul de la toaletă, aceasta poate crește și riscul de prolaps rectal. Un prolaps rectal este atunci când rectul, parte a intestinului gros, alunecă în jos și iese din anus.
Mușchii podelei pelviene sunt un alt tip de mușchi slăbit din cauza stării prelungite de stat la toaletă. Xue a explicat că mușchii podelei pelviene coordonează o cantitate semnificativă de mișcare a intestinului și lucrează cu restul corpului, pentru a se asigura că scaunul iese fără probleme.
Presiunea gravitațională asupra podelei pelviene încordează mușchii atunci când stați în mod constant perioade lungi de timp.
Ţineţi sursele de pierdut timpul departe de baie
Pentru a evita să petreacă prea mult timp pe tronul de porțelan, dr. Lance Uradomo, un gastroenterolog intervențional de la City of Hope Orange County, din Irvine, California, ne sfătuieşte să ținem telefoanele, revistele și cărțile departe de baie.
Ba chiar, am spune noi, orice fel de minitelevizor sau tabletă, dar şi scrumierele amenajate peste tot, prrin casă. Sunt surse de stat pe tron mai mult decât este nevoie să o faci.
„Nu vrei să insişti în mentalitatea că vei fi acolo mult timp. Pentru că atunci vei dori să aduci ceva care să îţi țină mintea ocupată”, a spus Monzur. „Fă în aşa fel încât să stai pe vasul de toaletă cât mai puţin posibil, să fie o activitate cât mai neinteresantă”, a explicat aceasta.
10 minute
Dacă întâmpinați probleme în a vă ușura, Xue vă sfătuieşte să renunțați după 10 minute. E mai sănătos. În schimb, plimbați-vă puțin: mișcarea poate stimula mușchii intestinali să producă o mișcare intestinală, la rândul ei.
Xue recomandă de asemenea hidratarea și consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul și fasolea, pentru a produce mișcări regulate ale intestinului și pentru a evita efortul muşchilor pelvieni, care poate duce şi la alte probleme.
Dar cât să bei? Academia Națională de Medicină recomandă 2,7 până la 3,7 litri de apă zilnic. În plus, Departamentul Agriculturii din SUA recomandă 14 grame de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii de alimente.
Ce înseamnă mâncare cu fibre
Xue spune că fibrele și apa înmoaie scaunul, făcând mai ușor tranzitul intestinal. Dar ce înseamnă fibre? Legumele de exemplu, iar cele mai bune sunt cele coapte. Supa de legume e perfectă. Dacă mănânci cartofi prăjiţi cu carne de porc, măsori cumva acţiunea gurmandă.
Anume, întotdeauna dimensiunea în farfurie a cartofilor cu carne trebuie să fie aceeaşi cu cea a murăturilor de diferite tipuri consumate. Ai astfel un aport suficient de fibre şi mănânci mai puţini cartofi prăjiţi cu carne friptă, ceea ce e foarte sănătos.
Există însă situații în care oamenii trebuie să petreacă o perioadă neobișnuită de timp pe toaletă. Dificultatea constantă sau disconfortul la evacuarea scaunului poate fi un simptom al problemelor gastro-intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil și boala Crohn.
Cancerul colorectal
Agravarea constipaţiei sau nevoia de a sta pe toaletă o perioadă îndelungată poate fi de asemenea un semn de cancer colorectal. „Dacă ai depozite istorice în interiorul colonului, suficient de mari, acestea pot bloca fluxul scaunului, ceea ce poate provoca constipație și sângerare”, a spus Uradomo.
Societatea Americană de Cancer a raportat recent o creștere a ratelor de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 55 de ani, de la mijlocul anilor 90. Organizația nonprofit a estimat că vor exista 106.590 de cazuri noi de cancer de colon și 46.220 de cazuri noi de cancer de rect, în acest an.
Soluţia? Curăţarea colonului de depozitele istorice. Cum? Repetăm: consumând multe fibre, la fiecare masă, plus lactate şi brânzeturi produse prin fermentaţie, care de asemenea încurajează tranzitul intestinal.
Trafic, ca pe şosea
Intestinele omului trebuie să fie ca o şosea, pe care traficul este permanent şi calm, nici prea intens, nici prea lent şi cu blocaje. În cariera lui Uradomo, el și-a amintit că mai mulți tineri vorbeau cu el despre hemoroizi și constipație, iar ulterior au fost diagnosticați cu cancer rectal.
Dacă ai avut aceste simptome de constipație sau ai stat pe toaletă mai mult timp, de mai mult de trei săptămâni, Monzur spune că ar putea fi timpul să-ți duci îngrijorările la medic şi să le transformi în reacţii gurmande inteligente, adaptate.
În funcție de severitatea simptomelor, medicul dumneavoastră primar vă poate trimite la un gastroenterolog sau la un chirurg colorectal, pentru o privire mai atentă. Un anus contra naturi, ceva? Mai bine îţi schimbi din timp, profilactic, apucăturile gurmande. Ca şi timpul de stat pe toaletă.