Ce bacterie ar putea trata acneea? Este mai aproape de noi decât ne-am fi imaginat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.01.2024 - 08:13
Un tratament pentru acnee ar fi disponibil Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Acneea poate fi tratată cu o bacterie care se găsește pe corpul nostru. O echipă de cercetători a reușit să îi modifice genele pentru a produce și secreta o moleculă ce poate reduce secreția e sebum.

SHARE

O mare parte din populația globului poate suferi la un moment dat de acnee. Acum ar putea fi lansat un tratament pentru tratamentul acestea. 

Sunt folosite bacterii de pe corpul omenesc.

Ce bacterie ar putea trata acneea? Este mai aproape de noi decât ne-am fi imaginat

Un studiu experimental condus de Laboratorul de Biologie Translațională Sintetică al Universității Pompeu Fabra, din Barcelona, a arătat că un tip de bacterie de piele poate fi modificat în mod eficient pentru a produce o proteină care să reglementeze producția de sebum. Această aplicație ar putea trata acneea fără a compromite homeostazia întregului microbiom al pielii.

Citește și: România: „medicamentul-minune” al lui Becali, folosit de oameni doar pentru o boală a pielii

Cutibacterium acnes este una dintre cele mai comune bacterii de pe pielea umană, iar cercetătorii au reușit să îi modifice genele pentru a produce și secreta o moleculă care, în experimentele pe celule, reduce acumularea de sebum.

Dacă este produs în cantități excesive, sebumul poate aglomera celulele moarte ale pielii și poate bloca porii, provocând acnee.

Pe de altă parte, această bacterie, Cutibacterium acnes, este vitală pentru o piele sănătoasă, producând lipide care ajută la menținerea barierei exterioare de protecție a organismului.

Aceasta se regăsește la baza foliculilor de păr, practic acolo unde se eliberează sebumul.

În prezent, o echipă de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona (UPF) a reușit să modifice C. acnes pentru a crea o terapie topică pentru tratarea acneei.

Tratamentele actuale pentru acneea severă pot fie să distrugă bacteriile bune, în cazul antibioticelor, fie să aibă efecte secundare rare, dar neplăcute, cum se întâmplă în cazul unui medicament numit isotretinoină.

Cercetătorii spanioli au luat ca punct de plecare isotretinoina și mecanismul său de acțiune, care activează o genă ce codifică o proteină numită NGAL (gelatinaza neutrofilică asociată lipocalinei) al cărei rol este acela de a comunica țesuturilor producătoare de ulei numite sebocite că este timpul să moară, scrie 365medical.ro.

De ce este bacteria bună pentru tratamentul acneei

Până acum, cercetarea pentru utilizarea C. acnes ca un cal troian terapeutic s-a lovit de faptul că bacteria a rezistat încercărilor oamenilor de știință de a strecura noi instrucțiuni ADN în genomul său.

Această tehnică de bază a microbiologiei, numită transformare, este primul pas în ingineria bacteriilor pentru a produce proteine pe care altfel nu ar știi cum să le producă.

În cazul C. acnes a fost nevoie de anumite îmbunătățiri.

Experimentând diferite soluții pentru a îmbunătăți transmiterea ADN-ului către celulele C. acnes, echipa de la UPF a creat o tulpină capabilă să producă NGAL.

Când au aplicat această tulpină de C. acnes care secretă NGAL la culturi de sebocite crescute în laborator, bacteria modificată a redus semnificativ nivelul de sebum: de două ori după 48 de ore.

În experimentele pe șoareci, C. acnes modificat a produs, de asemenea, NGAL la 2 până la 4 zile după ce a fost aplicat pe pielea animalelor, iar bacteria a fost găsită adânc în foliculii de păr, așa cum era de așteptat.

Nu au existat semne că tratamentul ar fi provocat o creștere a inflamației.

Citește și: O vizită la „cel mai mare salon de frumusețe din lume"

„Am modificat o bacterie care trăiește în piele și am făcut-o să producă ceea ce pielea noastră are nevoie” pentru a elimina acneea, explică Nastassia Knödlseder, biolog la UPF, într-un comunicat al universității.

Cu toate acestea, pielea de șoarece este destul de diferită de pielea umană, chiar dacă este adesea folosită ca model pentru testarea în fază incipientă a terapiilor topice.

Pielea de șoarece este mai laxă, de patru ori mai subțire și populată de mult mai mulți foliculi de păr decât pielea umană.

Sunt necesare studii clinice viitoare pentru a evalua impactul acestei tulpini modificate la om și potențiala sa utilizare pentru ameliorarea tulburărilor cutanate sau pentru a susține sănătatea pielii”, concluzionează cercetătorii în lucrarea lor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te