Cât mai sunt valabile cardurile de sănătate? Ce se întâmplă cu cele care au depășit data expirării?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.03.2024 - 16:34
Cât mai sunt valabile cardurile de sănătate - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
card sanatate

Cât mai sunt valabile cardurile de sănătate? Deși multe au depășit data expirării inscripționată pe ele, pot fi încă folosite atunci când apelăm la serviciile medicale decontate de către sistemul de asigurări sociale de sănătate. Totuși, până când va mai fi posibil cu cele vechi?

SHARE

Cât mai sunt valabile cardurile de sănătate? Ele sunt emise pentru cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani și/sau cele care dobândesc calitatea de asigurat.

Cardurile sunt esențiale pentru accesul la serviciile medicale decontate de către sistemul de asigurări sociale de sănătate.Dar foarte multe au deja data expirării deja depășită, totuți pot fi încă folosite la vizitele la medici.

Cât mai sunt valabile cardurile de sănătate? Ce se întâmplă cu cele care au depășit data expirării?

Cardul de sănătate este instrumentul prin care se face dovada calității de asigurat la accesare serviciilor medicale și care confirmă prezența asiguratului la unul din furnizorii de servicii medicale din sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Pe el sunt înregistrate informații precum numele, prenumele și codul numeric personal al asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate și numărul de identificare al cardului național.

În prezent, toate persoanele asigurate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) primesc un card de sănătate.

Citește și: Alexandru Rafila: „Concediul medical este un drept al oricărui angajat”

Dar când v-ați uitat ultima oară la data expirării cardului, care este înscrisă în partea de jos a feței acestuia, la punctul 5?

În timpul pandemiei de Covid-19, Guvernul a decis să prelungească cardurile de sănătate cu 7 ani. pentru că multe dintre ele expirau în 2021, conform stirileprotv.ro.

De asemenea, pentru cei care au primit carduri de sănătate până la 31 decembrie 2014, valabilitatea acestora a fost extinsă la șapte ani de la data rescrierii lor.

Data expirării este înscrisă la punctul 5 de pe fața cardului de sănătate - Foto: CNAS

Trebuie menționat și faptul că CNAS a anunțat că valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 iulie 2018 a fost prelungită de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.

Astfel, pentru cardurile emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019.

De asemenea, cardurile naționale de sănătate noi, emise începând cu data de 1 august 2018, au de la început o durată de valabilitate de șapte ani, conform aceleiași Hotărâri de Guvern.

Citește și: Decizia de sănătate care afectează 1,2 milioane de români. 400.000 de carduri vor fi livrate în 2023

Durata de valabilitate a cardului național de sănătate este de 7 ani, cu o excepție pentru cardurile emise înainte de 31 decembrie 2014, a căror valabilitate a fost prelungită automat cu încă 7 ani în sistemul informatic.

Prin urmare, cardurile de sănătate emise în 2013 sunt valabile până în 2027 (adică 7 + 7 ani), în timp ce cele emise în 2014 sunt valabile până în 2028.

Toate celelalte carduri emise după 31 decembrie 2014 au o valabilitate de 7 ani. De exemplu, un card de sănătate emis în ianuarie 2015 este valabil până în ianuarie 2022, la care se adaugă cei 7 ani în plus, conform hotărârii Guvernului din timpul pandemiei.

Prin urmare, acestea vor expira în 2029, corespunzător lunii în care au fost emise cu 14 ani în urmă.

Furnizorii de servicii medicale și asigurații pot utiliza fără probleme cardurile naționale de sănătate a căror valabilitate inscriptionată pe document a expirat, deoarece sistemul informatic recunoaște documentul.

Citește și: Câte concedii medicale și-au luat românii în 2023? Guvernul crede că sunt multe și a pus taxă

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te