Cât de eficientă e vitamina D în combaterea răcelii și tusei? Medic: S-ar putea să o luați degeaba

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.04.2025 - 15:49
Cât de eficientă este vitamina D în combaterea răcelii, tusei. Medic: S-ar putea să o luați degeaba - Foto: Freepik
Cât de eficientă este vitamina D în combaterea răcelii, tusei. Medic: S-ar putea să o luați degeaba - Foto: Freepik
Cât de eficientă este vitamina D în combaterea răcelii, tusei. Medic: S-ar putea să o luați degeaba - Foto: Freepik
Cât de eficientă este vitamina D în combaterea răcelii, tusei. Medic: S-ar putea să o luați degeaba - Foto: Freepik

Cât de eficientă este vitamina D în combaterea răceali și tusei. Un studiu medical arată că s-ar putea să o luați degeaba, că suplimentarea cu vitamina D nu oferă o protecție semnificativă împotriva infecțiilor respiratorii, răcelii, tusei.

SHARE

Vitamina D poate fi utilă pentru protejarea anumitor grupuri de persoane, dar cercetătorii spun că este dificil să o studieze izolat.

Citește și: Băutura dintr-un fruct și o legumă care curăță colonul, elimină balonarea și detoxifică organismul

Alte obiceiuri de viață sănătoase ar putea fi mai eficiente pentru prevenirea răcelii obișnuite.

Cât de eficientă este vitamina D în combaterea răcelii, tusei. Medic: S-ar putea să o luați degeaba

Administrarea vitaminei D pentru a preveni răcelile obișnuite ar putea să nu fie atât de eficientă pe cât se credea anterior. O nouă analiză publicată în revista The Lancet, citat de health a descoperit că suplimentarea cu vitamina D nu a oferit o protecție semnificativă din punct de vedere statistic împotriva dezvoltării infecțiilor respiratorii acute, adică tusea, strănutul și nasul curgător pe care le puteți avea atunci când sunteți răcit.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, vitamina D este al doilea supliment alimentar cel mai frecvent consumat în Statele Unite, după multivitamine. Mulți cred că suplimentarea cu acest nutrient liposolubil, prezent în doar câteva alimente și bine absorbit de la soare, este esențială pentru prevenirea bolilor obișnuite.

Istoric, această credință a avut o oarecare susținere științifică. De exemplu, o meta-analiză din 2021 realizată de aceeași echipă de cercetători a constatat un „efect protector modest” al administrării zilnice de vitamina D pentru prevenirea infecțiilor respiratorii.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au dorit să revizuiască din nou datele științifice, incluzând de data aceasta și articole publicate mai recent.

Citește și: Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine

„Există multe dovezi că vitamina D influențează sistemul imunitar, iar multe persoane au un nivel scăzut de vitamina D”, a declarat pentru Health autorul studiului, Carlos A. Carmago, Jr., MD, profesor de epidemiologie la Harvard T.H. Chan School of Public Health. El a adăugat că au vrut să afle «dacă administrarea unui supliment de vitamina D ar fi de ajutor».

Ultimele descoperiri privind vitamina D și răceala comună

Carmago și ceilalți cercetători au adăugat șase studii suplimentare pentru această nouă revizuire sistemică.

Oamenii de știință au examinat dacă persoanele care au luat vitamina D au fost mai puțin predispuse la infecții respiratorii acute decât cele care au luat un placebo și dacă factori suplimentari, cum ar fi vârsta, doza sau nivelurile preexistente de vitamina D din sânge, au avut vreo influență. Apoi, au analizat aceste informații folosind o metodă statistică numită model cu efecte aleatorii.

Rezultatele? Administrarea vitaminei D nu a redus semnificativ șansele de îmbolnăvire cu răceală, indiferent de vârstă, doză sau nivelurile existente de vitamina D. (Din fericire, însă, vitamina D nu a provocat mai multe efecte secundare decât un placebo).

Potrivit pneumologului Neil W. Schluger, MD, decan al Facultății de Medicină de la New York Medical College, care nu a participat la studiu, aceste rezultate nu sunt surprinzătoare.

Cât de eficientă este vitamina D în combaterea răcelii, tusei. Medic: S-ar putea să o luați degeaba - Foto: Freepik

„Deși studiul anterior (2021) sugera un beneficiu redus al suplimentării cu vitamina D în prevenirea infecțiilor acute ale căilor respiratorii, această constatare abia a atins semnificația statistică”, a subliniat el. ”Odată cu adăugarea la studiu a mai multor studii randomizate controlate recente, nu mai există dovezi ale unei reduceri semnificative din punct de vedere statistic sau clinic a riscului de infecții respiratorii acute (răceli obișnuite, dar și bronșită și pneumonie) la persoanele care iau suplimente.”

Vitamina D nu reduce riscul de a răci sau de a avea infecții respiratorii

Schluger a adăugat că, în ciuda atenției largi acordate vitaminei D în cazul bolilor respiratorii, cele mai mari și mai bine realizate studii randomizate controlate nu au demonstrat, în general, un beneficiu al administrării acesteia în acest scop.

Carmago a afirmat însă că cercetările echipei sale prezintă o imagine complexă a efectelor vitaminei D asupra infecțiilor respiratorii.

„Este dificil să analizăm toate regimurile de vitamina D”, a spus el. De exemplu, persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D la momentul inițial ar putea beneficia de o îmbunătățire a sănătății imunitare în urma administrării frecvente a unor doze mici de suplimente. Dar dacă alte populații nu beneficiază de acest efect, rezultatul global tinde spre „nul”, ceea ce îl face nesemnificativ din punct de vedere statistic.

"Mulți oameni vor să știe dacă suplimentele de vitamina D «funcționează» sau nu, dar răspunsul este «depinde», a spus el.

Ce trebuie să luați în considerare înainte de a lua vitamina D

Deși suplimentele cu vitamina D nu sunt un panaceu pentru prevenirea răcelilor, este important să știți că un nivel adecvat al acestui nutrient este esențial pentru o sănătate bună. Pe lângă susținerea funcției imunitare, vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului neuromuscular și poate contribui la reducerea inflamației.

Vitamina D ar putea fi utilă pentru persoanele care trăiesc într-un climat cu puțin soare, care ar putea avea un deficit de vitamina D. Persoanele cu osteoporoză ar putea avea, de asemenea, nevoie de o doză suplimentară de vitamina D.

De asemenea, puteți crește consumul prin dietă. „Majoritatea persoanelor își pot acoperi necesarul de vitamina D cu alimente fortificate”, a spus Darby, subliniind că este important să se acorde atenție și calității și diversității dietei. Căutați lapte, cereale, suc de portocale și pâine fortificate cu acest nutrient sau consumați pește gras, care este o sursă naturală de vitamina D.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te