Care sunt simptomele infarctului şi când trebuie să suni imediat la 112? România se află pe ultimele locuri la nivel european, în ceea ce priveşte timpul de la momentul infarctului şi debutul tratamentului, atrage atenţia Dragoş Vinereanu, doctor în medicină şi cardiolog.
Medicul precizează că se întâmplă aşa nu din cauza serviciilor de urgenţă, ci din cauză că bolnavii sau aparţinătorii lor cer ajutor foarte târziu.
Care sunt simptomele infarctului şi când trebuie să suni imediat la 112?
”Orice durere toracică dacă merge spre mandibulă, spre dinţi, spre gât, este o durere foarte tipică, orice durere de genul ăsta care apare brusc, care nu cedează după 10 minute, suni 112.
Mai bine nu ai nimic şi te duci degeaba, îţi face un EKG, îţi ia un test de sânge şi îţi spune: n-ai infarct, decât, Doamne fereşte, ai infarct şi mori subit înainte să ajungi la spital”, a explicat medicul Dragoş Vinereanu.
Citeşte şi: VIDEO Imagini de infarct într-un rond din Iași! Mașină surprinsă cum face drifturi cu un coșciug
El a atras atenţia asupra faptului că România se află pe ultimele locuri la nivel european în ceea ce priveşte timpul scurs între momentul în care un pacient face infarct şi debutul tratamentului.
”La nivel european, noi avem o statistică foarte bine făcută, comparativă la nivelul ţărilor din Europa şi noi suntem undeva pe ultimele locuri în ceea ce priveşte timpul din momentul în care a apărut durerea până când ajunge să primească tratament.
Cu alte cuvinte, există o întârziere foarte mare şi întârzierea foarte mare nu mai e din cauza salvării că salvările au început să vină din ce în ce mai repede şi mai ales la infarct, SMURD-ul ştie şi imediat se sesizează şi rupe străzile, cum ştim.
Citeşte şi: Marele actor, răpus de un infarct. Medeea Marinescu îl plânge: ”mare modestie şi nobilă discreţie”
Dar problema este că nu se anunţă. Problema e că pacientul zice: lasă, că îmi trece poate am făcut o răceală, poate că mă doare că e de la coloană, poate că dacă mă mişc, un pic de apă rece, îmi trece şi nu îi trece”, a spus medicul, conform News.ro.
Potrivit lui Dragoş Vinereanu, cu cât trece mai mult timp între momentul infarctului şi intervenţia medicală, cu atât inima este mai mult şi mai grav afectată.