„Cele mai bune ceaiuri pentru susținerea sistemului imunitar în această iarnă sunt ceaiurile verzi, în special matcha”, notează Annie Norton, expertă în amestecarea ceaiurilor și fondatoarea Dream Tea NYC.
Ea recomandă asocierea unei cești zilnice de ceai verde de calitate cu băuturi pe bază de ghimbir, care oferă un suport antiinflamator, scrie Real Simple.
În ceea ce privește eficacitatea, Norton subliniază: obiceiurile sunt mai importante decât remediile rapide.
„Pentru un sprijin imunitar optim, consecvența este mai importantă decât intensitatea. O ceașcă zilnică de ceai verde sau matcha de înaltă calitate pe tot parcursul iernii va fi mai benefică decât încercarea de a bea ceaiuri «imunitare» doar atunci când simți deja efectele bolii”, subliniază ea.
Cum afectează ceaiul verde organismul?
Ceaiul verde este un favorit al iernii, dar este important să înțelegem cum funcționează.
Iată câteva modalități dovedite științific prin care susține apărarea organismului.
Crește producția de celule imune
Ceaiul verde ajută celulele imunitare să răspundă mai eficient, conform unui studiu.
„Ceaiurile verzi sunt deosebit de puternice deoarece sunt bogate în EGCG (epigalocatechin galat), o catechină care îmbunătățește direct funcția imunitară”, explică Norton.
EGCG crește producția și activitatea celulelor T reglatoare.
Aceste celule specializate ajută organismul să distingă amenințările reale de alarmele false, prevenind atât reacțiile insuficiente, cât și cele exagerate ale sistemului imunitar.
Acest echilibru este esențial în timpul sezonului de răceală și gripă.
Pregătește „echipa de intervenție rapidă” a organismului
Ceaiul verde conține și L-teanină, un aminoacid care poate crește producția de interferon-gama (o proteină ce susține răspunsul organismului la infecții).
Norton citează un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Subiecții au băut fie cinci cești de ceai cu L-teanină, fie cafea zilnic, timp de patru săptămâni.
Citește și Ceaiul pe care, dacă îl bei noaptea, te ajută să slăbești. Cercetătorii confirmă acest lucru
Celulele lor sanguine au fost apoi expuse la bacterii.
„Băutorii de ceai au arătat o producție semnificativ mai mare de interferon-gama, indicând un răspuns imunitar semnificativ îmbunătățit”, spune ea.
De ce matcha este mai sănătoasă decât ceaiul verde
Pentru un impuls imunitar optim, înlocuiți ceaiul verde obișnuit cu matcha.
„Matcha sporește aceste beneficii deoarece consumați întreaga frunză de ceai, măcinată, în loc să puneți pur și simplu la macerat compuși solubili în apă. Aceasta înseamnă că obțineți întregul spectru de nutrienți, inclusiv antioxidanți liposolubili care nu sunt niciodată eliberați în apă în timpul preparării tradiționale”, spune Norton.
Diferența este semnificativă: un studiu a descoperit că concentrația de EGCG din matcha poate fi de 137 de ori mai mare decât în ceaiul verde standard.
Acest lucru se traduce printr-un sprijin mai puternic al celulelor T și o activitate antivirală puternică din fiecare ceașcă.
În plus, matcha ceremonială de înaltă calitate conține mai multă L-teanină datorită procesului de creștere la umbră.
Citește și Superalimentul cu care poți înlocui cafeaua. Conține cofeină și este folosit încă din antichitate
O avertizare importantă: matcha conține mai multă cafeină (aproximativ 70 mg per porție față de 30-50 mg în ceaiul verde obișnuit).
Norton sfătuiește să nu se consume seara târziu pentru a evita perturbarea somnului, scrie publicația UNIAN