În prezent, aceste forme de cancer sunt depistate cu ajutorul unei biopsii, care constă în prelevarea de celule din interiorul uterului şi care necesită uneori şi folosirea unui telescop fin. Procedura este dureroasă, iar 31% dintre paciente trebuie să facă testul şi a doua oară, din cauza problemelor tehnice sau a durerilor intolerabile care au influenţat prima testare.
Cercetători de la Universitatea Manchester au pus la punct un nou instrument de detectare, bazat pe probe de urină sau de secreţii vaginale, care pot fi obţinute prin autoprelevare la domiciliu.
Potrivit studiului, publicat în revista Nature Communications, noul sistem a permis diagnosticarea corectă într-un procent de 91,7% pentru femeile care suferă într-adevăr de un cancer endometrial - denumit şi cancer de corp uterin, diferit de cancerul de col uterin, detectat la rândul său printr-un simplu frotiu. Pentru femeile fără cancer endometrial, testul a arătat o eficacitate în privinţa diagnosticării negative de 88,9%.
"Rezultatele noastre arată că celulele canceroase din uter pot fi detectate în urină şi în mostre vaginale cu ajutorul unui microscop", a declarat cercetătoarea Emma Crosbie, coordonatoarea studiului, într-un comunicat.
Conform declaraţiilor sale, noua metodă ar putea servi pentru "o triere a persoanelor suspectate că ar avea un cancer uterin", pentru realizarea unor examene mai amănunţite în cazul unui test pozitiv. "Cele care obţin un rezultat negativ vor fi astfel liniştite, fără să mai fie nevoite să se supună unor proceduri dezagreabile, invazive, cauzatoare de anxietate şi costisitoare", a adăugat aceeaşi cercetătoare.
Acest studiu considerat promiţător, care a fost realizat pe un grup de 216 femei dintre care 103 erau suspecte de cancer sau care ştiau deja că aveau un cancer uterin, va trebui să fie "confirmat în cadrul unei cercetări mai ample", a adăugat Emma Crosbie, profesoară de oncologie ginecologică.
Cancerul endometrial ocupă locul al şaselea în clasamentul celor mai răspândite tipuri de cancer în rândul femeilor, cu aproximativ 382.000 de diagnosticări noi şi 89.900 de decese cauzate de această boală la nivel mondial în anul 2018.
Deşi majoritatea femeilor primesc îngrijiri medicale destul de repede după apariţia primelor simptome - printre care se numără sângerări după menopauză -, cele 20% de femei care sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii nu beneficiază decât de 15% şanse de supravieţuire în următorii cinci ani, potrvit Agerpres.