Bogdan Huțucă, despre investițiile în sănătate. Spitalele vor primi un ”boost” de circa 20%

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.03.2023 - 17:14
Bogdan Huțucă (președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci) Foto Facebook/Bogdan Huțucă

Bogdan Huțucă (președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci): Spitalele din România vor primi un ”boost” de resurse pentru investiții, de cca. 20%

SHARE

Bogdan Huțucă (președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci): Spitalele din România vor primi un ”boost” de resurse pentru investiții, de cca. 20%

Președintele PNL Constanța și liderul Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților, Bogdan Huțucă anunță scutirea de la plata TVA-ului pentru investiții în sănătate, direct pentru unitățile spitalicești de stat, și indirect pentru ONG-urile care dezvoltă proiecte în sănătate.

Bogdan Huțucă, despre investițiile în sănătate. Spitalele vor primi un ”boost” de circa 20%

Proiectul inițiat de Alfred Simonis, deputat PSD, a fost amendat în Comisia de Specialitate de către Bogdan Huțucă. Astăzi, propunerea legislativă a fost votată de plenul Camerei Deputațior și se va îndrepta către promulgare.

Citește și: Bogdan Huțucă: PNL nu susține creșterea taxelor pentru companii

”Forma pe care am agreat-o în comisie este un ”boost” de resurse pe care îl oferim spitalelor din România. Practic, aproape orice achiziție de materiale și servicii destinate spitalelor, de la construcții noi, modernizare sau dotare va fi scutită de la plata TVA-ului. În termeni mai simpli și clari: bugetul destinat investițiilor în sănătate va crește cu cca. 20%”, a clarificat Bogdan Huțucă.

Alături de inițiatorul propunerii legislative, Alfred Simonis, președintele comisiei, deputatul PNL Bogdan Huțucă a depus un set de amendamente prin care proiectul a devenit funcțional și aplicabil tuturor unităților spitalicești.

Citește și: Bogdan Huțucă (PNL): „Românii vor lua mai mulți bani când ating vârsta de pensionare”

Politicianul preconizează că această măsură ar putea aduce un plus direct de resurse financiare la dispoziția spitalelor, destinate exclusiv investițiilor.

”Momentul este optim, pentru că traversăm probabil cel mai bun moment investițional în sănătate pe care România l-a avut în ultimii 30 de ani. Inițiativa acționează în mod direct asupra unităților spitalicești de stat, și indirect asupra ONG-urilor care dezvoltă proiecte private, în sănătate. Acestea își vor putea recupera TVA-ului, simplificat, cu condiția ca fondurile, pe care statul le restituie, să aibă o destinație clară: investiții în sănătate.

Inițiativa legislativă a fost susținută de principalele forțe politice. Deputații au votat în covârșitoare majoritate pentru scutire spitalelor de plata TVA-ului pentru cheltuieli destinate investițiilor.

În context, Bogdan Huțucă a amintit că două dintre cele mai importante proiecte de spitale nou, aprobate pe lista PNRR, se află în Constanța.

Citește și: Bogdan Huțucă (PNL): „OUG 114 crește taxele și impozitele locale cu încălcarea Constituției”

Sunt primele proiecte de unități spitalicești construite de la zero în municipiu. O clădire nouă cu opt etaje care va funcționa în cadrul managerial al Spitalului Județean de Urgență, dar dedicat serviciilor medicale pentru pediatrie și un spital nou, cu toate dotările, investiție ”greenfield” în municipiul Constanța. Specializarea cardiologie-oncologie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te