”Boala plămânului alb” a ajuns în România. Ce măsuri trebuie să luăm de urgență

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.12.2023 - 13:58
”Boala plămânului alb” a ajuns în România. Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O nouă boală gravă se răspândește în lume. Deja sunt cazuri în spitalele din România. Este vorba despre o pneumomie misterioasă. Medicul infecționist Adrian Marinescu a spus ce măsuri trebuie să luăm de urgență.

SHARE
Boala cunoscută sub denumirea ”sindromul plămânului alb” care a trimis mulți oameni din China în spitale, este acum și în România. Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Spitalul Matei Balș a explicat ce măsuri trebuie să luăm de urgență. 
 
Specialistul este de părere că nu putem vorbi încă de o epidemie din cauza acestei boli. 
 

”Boala plămânului alb” a ajuns în România. Ce măsuri trebuie să luăm de urgență

Sunt tot mai multe cazuri de infectare cu bacteria Mycoplasma pneumoniae sunt diagnosticate la Institutul Matei Balş din Capitală, dar şi la spitalul Victor Babeş. Mai multe țări au luat deja măsuri de prevenire a infectării.  

Medicul Adrian Marinescu a explicat că este vorba despre o bacterie care provoacă această boală. El a explicat de ce sunt atât de multe cazuri în spitalele din China.

Citește și: O epidemie misterioasă a umplut spitalele din China. Seamănă cu pneumonia și afectează copiii

”Ce se întâmplă în China probabil că pleacă de la presiunea psihologică din pandemie, putem să-i înțelegem, pentru că au trecut printr-o perioadă grea.

Ce au observat chinezii, într-o perioadă destul de scurtă de timp, faptul că aveau destul de multe cazuri de pneumonie. Pneumonia e practic complicația care poate fi dată de o infecție virală sau bacteriană.

Ei au și spus foarte clar că au descoperit această mycoplasma pneumoniae, dar că în același timp au avut și cauze virale și că, până la urmă, într-un sezon cu infecții respiratorii, e normal să ai și pneumonie”, a explicat medicul infecționist, Adrian Marinescu, la România TV. 

Specialistul este de părere că e mult prea devreme să ne gândim la epidemii, pandemii, sau măsuri de restricție. Românii ar trebui, totuși, să respecte măsurile de igienă de bază.

Citește și: Românul, „frate” cu antibioticul. 25% dintre români au luat, în 2022, un antibiotic decontat

„În Europa și în România, mycoplasma pneumoniae, adică această bacterie atipică, este dintotdeauna, nu este nimic nou și, într-adevăr, și în momentul de față, în spitale există internări cu infecții cu mycoplasma, adică pneumonie, nu e nimic deosebit, nu sunt cazuri multe, sunt cazuri rare, care într-adevăr pot să pună probleme, pentru că ar trebui să știm așa: când este o infecție bacteriană pe care nu o tratezi cu antibioticul potrivit, evident că ea poate să evolueze la complicații majore care pun viața în pericol.

Lucrul ăsta se poate întâmpla. Dar de aici, până la punctul în care ne-am gândi la pandemii, epidemii sau restricții cred că e o distanță foarte mare și nu are rost să o luăm în calcul acum”, a mai spus infecționistul. 

Dr. Adrian Marinescu, director medical Foto: Spitalul Matei Balș

Citește și: Boala extrem de rară care afectează câteva mii de români. Cum îți dai seama că o ai și ce poți face

Însă nu doar mycoplasma pneumoniae poate duce la pneumonie, ci orice infecție virală sau bacteriană netratată.  

„Pneumonia poate să apară și după o infecție virală și una bacteriană. Dacă am un număr mare de infecții respiratorii, și gripa și alte virusuri respiratorii dau și pneumonie.

Pneumonie care poate fi mai ușoară sau poate fi mai complicată, inclusiv rujeola, apropo de cazurile pe care le avem acum, poate să dea pneumonie.

Până la urmă, faptul că am mai multe pneumonii nu înseamnă decât că sunt multe cauze – virusurile pe care le am în momentul ăsta, bacteriile, vă referiți la o pneumonie bacteriană, pe care dacă nu o tratezi corect, într-adevăr poate să ducă inclusiv la deces în unele cazuri.

Citește și: Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

N-aș spune că sunt mai multe pneumonii față de un sezon similar cu infecții respiratorii.

Nu comparăm cu pandemia, acolo erau alte situații, cu restricții, vorbesc în general”, a concluzionat medicul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te