Bill Gates avertizează: Nu s-a terminat. Covid se poate întoarce mai contagios și fatal

DE Elena Andrei | Actualizat: 04.05.2022 - 16:23
Bill Gates avertizează:/foto: getty

Miliardarul Microsoft Bill Gates a avertizat că există un risc „cu mult peste cinci procente” ca lumea să nu fi văzut încă ce e mai rău din pandemia de Covid. El a atras atenția, fără să sune „doom ”, că există riscul ca o variantă „și mai transmisivă și fatală” să apară curând.

SHARE

Nu este prima dată când face o asemenea predicție. În decembrie 2021, el și-a avertizat milioanele de urmăritori pe Twitter să se pregătească pentru cea mai gravă parte a pandemiei, după ce în 2015 a afirmat că lumea nu era pregătită pentru o asemenea provocare asupra sistemelor de sănătate.

„Suntem încă expuși riscului ca această pandemie să genereze o variantă care ar fi și mai transmisivă și chiar mai fatală. Nu vreau să fiu o voce a nenorocirii, dar există un risc mult peste 5% ca această pandemie să nu fi văzut nici măcar ce e mai rău”, a declarat Gates pentru FT.

Covid-19 a ucis aproximativ 6,2 milioane de oameni în întreaga lume din martie 2020, dar numărul cazurilor și decesele au scăzut în ultimele săptămâni.

Avertismentul lui Gates vine după ce doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a avertizat săptămâna aceasta că oamenii trebuie să fie în continuare atenți la virus și că scăderea testelor generale și a supravegherii Covid în multe țări lasă lumea expusă riscului de reapariție a virusului.

Citește și

Slovacia anunță că va solicita o exceptare de la un eventual embargo al UE asupra petrolului rusesc

Stelian Ion invocă „statul paralel” în numirile la CCR. Replica SRI: „Nu are legătură cu realitatea”

Gates - care a lansat marți noua sa carte „How to Prevent the Next Pandemic” - a sfătuit guvernele din întreaga lume să investească într-o echipă de epidemiologi și experți în modele pe computer pentru a ajuta la identificarea amenințărilor la adresa sănătății globale în viitor.

El și-a numit planul Inițiativa Globală de Răspuns și Mobilizare la Epidemii și a spus că ar trebui gestionat de OMS - singurul organism despre care a afirmat că este capabil să construiască și să gestioneze echipa de experți „de top” la un cost de aproximativ 1 miliard de dolari pe an. 

Gates a subliniat că modelul actual de finanțare al OMS „nu este deloc serios în privința pandemiilor” și că mai puțin de zece persoane au lucrat cu normă întreagă la pregătirea pentru apariția epidemiei, fiind, de asemenea, distrase de alte activități.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.