În Marea Britanie, vânzările de alcool au crescut în luna martie cu 22%, iar în SUA cu 55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, multe persoane, pentru a umple golul lăsat de momentele de socializare la cârciumă, de dinainte de pandemie, socializează acum în spaţiul online, unde „ciocnesc” virtual pahare de alcool în faţa monitoarelor.
Dincolo de voia bună asociată cu consumul de alcool, psihologii arată că există şi un motiv mai sumbru care-i determină pe oameni să se simtă mai atraşi de băutură în această perioadă. O perioadă caracterizată de multă anxietate şi cu multe necunoscute referitoare la momentul în care vom reuşi să punem capăt acestei crize.
Stresul şi anxietatea sporesc tentaţia
Oamenii apelează la alcool din mai multe motive. Iar atunci când eşti stresat - indiferent că te afli „în prima linie” în lupta contra bolii Covid-19 sau lucrezi de acasă, ai copii ori eşti singur sau îngrijorat că-ţi vei pierde slujba (sau pe cineva drag) - alcoolul ajută la relaxare. Dar este vorba de o relaxare de scurtă durată.
„În momentul când bei, ai un sentiment de uşurare, te simţi mai relaxat, mai bine”, explică Annie Grace, autoare a volumului „This Naked Mind: Control Alcohol”. „Cu cât bei mai mult, creşte nivelul de alcool în sânge, iar lucrurile din jur par să se deruleze cu încetinitorul. Mintea se relaxează, devenim mai dezorientaţi, dar şi mai euforici”, spune Grace.
Toată această stare durează însă doar în jur de 20-30 de minute, după care corpul nostru începe să găsească tot felul de metode pentru a elimina alcoolul consumat: este un mecanism firesc de acţiune prin care organismului nostru încearcă să elimine orice fel de substanţă toxică (aşa cum e, de pildă, alcoolul).
Din acest moment, devenim şi mai stresaţi decât eram înainte de a ne apuca de băut, iar senzaţia de disconfort va spori şi mai mult.
Alcoolul are efect de bumerang asupra organismului
Conform lui Michael Farell, directorul National Drug and Alcohol Research Centre al universităţii New South Wales din Sidney, „oamenii apelează la alcool ca să elimine stresul imediat şi să se relaxeze pe termen scurt”.
Pe termen mediu, însă, alcoolul nu face decât să sporească şi mai mult nivelul de anxietate. „Practic, are efect de bumerang”, spune specialistul, conform digi24.ro .