Bavaria încheie un „contract preliminar” pentru 2,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.04.2021 - 11:38
Landul Bavaria a negociat un ”contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de doze de vaccin rusesc. / Foto: bbc.com

Landul Bavaria a negociat un ”contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, sub rezerva aprobării vaccinului de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat ministrul-preşedinte Markus Söder,.

SHARE

Acest ”contract preliminar a fost semnat” miercuri, 7 aprilie, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Munchen, alesul conservator din tabăra Angelei Merkel, informează news.ro, citând AFP.

”Dacă Sputnik V este aprobat în Europa, atunci landul Bavaria va primi doze de vaccin suplimentare”, şi anume 2,5 milioane de doze, ”în iunie”.

Negocierile s-au purtat cu Fondul Suveran rus (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului, a precizat într-un comunicat Ministerul regional al Sănătăţii.

Vaccinul rusesc Sputnik V, produs și în Germania

”În afară de posibilitatea de a importa vaccin direct din Rusia, o linie de producţie urmează să fie creată de către societatea R-Pharm Germany la Illertissen”, o comună din bavaria, anunţă aceeaşi sursă.

Societatea R-Pharm Germany este o filială a grupului rus producător de medicamente R-Pharm.

Söder, un posibil candidat la succesiunea lui Merkel, a pledat în martie ca EMA, care a început examinarea Sputnik V, ”să accelereze” procedura de aprobare.

Citește și:

Regiunea italiană Campania a semnat un acord pentru a cumpăra vaccinul rusesc Sputnik V

El conduce Uniunea Creştin Socială (CSU), formaţiunea soră bavareză a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel.

El se bucură în sondaje de o mare popularitate în rândul alegătorilor decât liderul formaţiunii conservatoare Armin Laschet, de asemenea pretendent la cancelarie.

Bavaria, cel mai mare land german, este primul land german care anunţă o astfel de comandă, în contextul în care campania de vaccnare împotriva covid-19 bate pasul pe loc în Germania, din cauza organizării logistice şi a numărului de doze disponibile.

”Experienţe recente în domeniul aprovizionării cu vaccin arată că este foarte important să se creeze capacităţi de producţie regionale în Germania”, subliniază ministrul bavarez al Sănătăţii Klaus Holetschek.

Citește și:

Prețul uriaș pe care guvernul Viktor Orban îl plătește Chinei pentru vaccinul Sinopharm

Ministrul bavarez al Sănătăţii prezintă Sputnik V drept ”un vaccin foarte eficient”

Klaus Holetschek prezintă Sputnik V drept ”un vaccin foarte eficient” şi apreciază că este ”bine şi drept că am securizat acum această opţiune”.

Guvernul german a declarat până acum că vrea să aştepte ca EMA să se pronunţe, înainte să negocieze achiziţii Sputnik V.

Însă Berlinul se comportă ca principalul avocat al vaccinului rusesc împotriva covid-19 în Europa.

Alte ţări occidentale, ca Franţa, acuză Moscova de faptul că se foloseşte de vaccinul anticovid-19 Sputnik V ca ”instrument de influenţă geopolitică”, acuzaţii pe care Rusia le respinge.

Din cauza lentorii vaccinăriiîn Uniunea Europeană (UE), Austria a anunţat, la fel ca Slovacia, că negociază în mod direct livrarea vaccinului rusesc împotriva covid-19 Sputnik V.

Ungaria este în prezent singurul stat membru UE care îşi vaccinează populaţia cu vaccinul rusesc anticovid-19 Sputnik V.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.