„Se doreşte deschiderea bugetului către comercianţi ca să consume sume importante în detrimentul sectorului public la care lipsesc fondurile pentru a funcţiona în mod optim. Deci în loc să suplimentăm finanţarea sectorului public noi o partajam cu comercianţii care vor scoate din ea şi profitul lor”, a scris Raed Arafat într-o postare pe Facebook.
Secretarul de stat consideră din start că operatorii privați sunt rău intenționați și puși exclusiv pe căpătuială.
„La momentul la care este încurajat sectorul comercial să deconteze pe bugetul de stat consultaţiile de urgenţă şi «suspiciunile” de cazuri critice, de fapt noi încurajăm sectorul comercial să creeze unităţi de primiri urgenţe sau camere de gardă ca să acceseze sumele disponibile prin bugetul de stat şi care sunt până acum destinate exclusiv sectorului public.
Totodată, nimeni nu va împiedica sectorul comercial să înceapă să treacă pacienţii care urmează să le interneze prin camerele de gardă şi să le efectueze analizele şi investigaţiile, declarându-le ca şi urgente, ca să deconteze aceste sume direct de la bugetul de stat astfel încât să realizeze profit maxim din fondurile obţinute ulterior de la casa de asigurări, sau din alte surse”, este de părere fondatorul SMURD, cel care s-a mai opus și în 2012 liberalizării accesului ambulanțelor private la serviciul de urgență.
în urmă cu 16 ani, opoziția lui Raed Arafat a dus la picarea guvernului Boc, în urma protestelor de stradă pentru susținerea medicului.
Acum, acesta din urmă este fără nuanță când vine vorba de operatorii privați din sănătate.
„Cu alte cuvinte, deschiderea finanţării publice din bugetul de stat este asemănătoare unui borcan de miere deschis lângă un urs, acesta nu va rezista până nu-l consuma integral. Aşa este şi cu comercianţii în domeniul urgenţei, ei vor vrea cu trecerea timpului o parte mai mare din bugetul de stat alocat sectorului public.
Astfel de demers va duce la destabilizarea sectorului public, la împrăştierea resursei umane şi implicit la un impact negativ asupra pacienţilor.
Prin permiterea accesului comercianţilor la bugetul de stat, se creează din start o formă de competiţie pe banul public în defavoarea sectorului public de urgenţă. Sumele per ansamblu nu vor creşte, şi chiar dacă vor creşte, creşterea nu va fi una mare iar pentru sectorul public va exista o singură direcţie, comparativ cu perioada dinaintea OUG emisă ieri, şi anume direcţia pierderii treptate a finanţării în favoarea comercianţilor iar pe partea opusă, pentru comercianţi tot o singură direcţie există de la emiterea OUG, şi anume aceea de obţinerea unor sume şi a unui profit suplimentar la care nu au avut acces până acum, în defavoarea sectorului public”, arată Raed Arafat.