Angajaţii nevaccinaţi din centrele rezidenţiale, mutaţi în alte posturi până se vaccinează

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.09.2021 - 18:44
Angajaţii nevaccinaţi din centrele rezidenţiale, mutaţi în alte posturi până se vaccinează. / Foto: digi24.ro

Angajaţii nevaccinaţi din centrele rezidenţiale de îngrijire a persoanelor vulnerabile vor fi mutaţi în alte posturi din aceeaşi instituţie, pentru o scurtă perioadă de timp, în care vor avea posibilitatea să se vaccineze, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

SHARE

Ea a precizat că aceste prevederi sunt prinse în textul unei ordonanţe de urgenţă discutată în primă lectură în şedinţa de Guvern.

"Acest act normativ dă posibilitatea angajatorilor să-şi reaşeze schema de personal astfel încât cei care nu sunt vaccinaţi, dar sunt în imposibilitate să-şi plătească testul, dar vor să lucreze în continuare, eventual să aibă şi acces la beneficiari, să se ducă să lucreze temporar în altă parte, în aceeaşi instituţie. În funcţie de cât durează acea mutare temporară, ei au posibilitatea să se vaccineze. (...) Textul legal este foarte clar: angajatorul are posibilitatea ca, în urma discuţiei cu angajatul, să reaşeze temporar schema de personal astfel încât să dea posibilitatea angajatului ca într-o perioadă scurtă de timp să se vaccineze", a afirmat Raluca Turcan.

Citește și: FOTO Nunta anului în tenis: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc

57% dintre angajaţii centrelor rezidenţiale de stat sunt nevaccinaţi

Ministrul Muncii a subliniat că 57% dintre angajaţii centrelor rezidenţiale de stat sunt nevaccinaţi, însă nu s-a declarat îngrijorată că aplicarea ordonanţei aflată în pregătire ar produce o criză majoră a forţei de muncă în centrele rezidenţiale pentru persoane vulnerabile.

"Noi avem convingerea că, aşa cum s-a întâmplat şi în alte sisteme, conştientizarea oportunităţii de vaccinare va da rezultate şi că numărul angajaţilor vaccinaţi va creşte în centrele rezidenţiale. Opţiunea pentru vaccinare este una deschisă, pe care orice om raţional este obligat să o ia în considerare, întrucât asta este soluţia pentru a salva vieţi, pentru a diminua impactul unei boli", a răspuns Raluca Turcan, întrebată dacă este îngrijorată că această măsură ar putea provoca probleme în funcţionarea centrelor rezidenţiale în contextul procentului mare al angajaţilor nevaccinaţi care ar putea fi afectaţi.

Citește și: FOTO Andreea Esca are un confident secret. Se întâlnesc și la restaurant, și la colț de stradă

Măsura nu îngrădeşte dreptul la muncă

Ministrul Muncii a apreciat că măsura propusă de Guvern nu îngrădeşte dreptul la muncă al angajaţilor nevaccinaţi din centrele rezidenţiale.

În cazul în care măsura prevăzută în ordonanţa de urgenţă aflată în discuţie ar prezenta probleme de constituţionalitate, atunci Guvernul ia în calcul ca măsura să fie aplicată printr-un proiect de lege înaintat Parlamentului, a adăugat oficialul de la Muncă.

"Nimeni nu-şi doreşte să încalce Constituţia, însă cu toţii ne dorim să salvăm vieţi şi să apărăm sănătatea oamenilor, mai ales a oamenilor care se află în sistemul de stat. Discuţiile cu Ministerul Justiţiei sunt foarte aplicate, astfel încât varianta legislativă cu care venim să fie una constituţională. Noi, din toată jurisprudenţa creată până acum, avem convingerea că poate fi luată această măsură prin ordonanţă de urgenţă. Dacă există cel mai mic risc de a nu fi constituţională ordonanţa de urgenţă, atunci luăm în calcul să ne asumăm un proiect de lege care sper să fie susţinut rapid de către o majoritate parlamentară responsabilă", a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că beneficiarii din centrele rezidenţiale pentru persoane vulnerabile s-au vaccinat în procent de 90%.

"Numărul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decât numărul angajaţilor care au decis să facă acest lucru. Spre exemplu, din serviciile rezidenţiale destinate adulţilor cu dizabilităţi aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, peste 90% din beneficiarii acestor servicii sunt vaccinaţi, în timp ce personalul este vaccinat doar în procent de peste 57%, ceea ce conduce la creşterea riscului de infectare a beneficiarilor", a afirmat Raluca Turcan.

Potrivit sursei citate, textul ordonanţei de urgenţă aflat în discuţie prevede că angajaţii centrelor rezidenţiale trebuie să fie vaccinaţi, să fi trecut prin boală sau să efectueze test PCR.

"Am decis completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu prevederi exprese privind obligaţia furnizorilor de servicii sociale de a solicita angajaţilor care desfăşoară activităţi ce presupun contactul cu persoanele beneficiare să facă dovada fie a vaccinării, fie imunizării naturale, fie a unui test negativ. (...) Dacă nu există o recomandare medicală pentru a nu face vaccinul, iar angajatul decide că nu doreşte să se vaccineze şi nici nu a dobândit imunitate printr-un episod de infecţie cu SARS-COV-2, acesta trebuie să facă dovada unui test negativ", a declarat Raluca Turcan. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.