Dr. Beatrice Mahler, semnal de alarmă: Multe decese, după ieșirea pacienților cu COVID din ATI

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.01.2022 - 14:19
Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, a avertizat că, în timpul valului patru al pandemiei COVID, au murit foarte mulți pacienți cu COVID transferați din ATI pe secții, din cauză că organismul n-a mai rezistat.

SHARE

„Ne-am dat seama că pe lângă suferința provocată de Covid-19 există și una post-Covid, care sufocă posibilitatea spitalului de a ajuta pacienții. 

Dificultatea din valul 4 a apărut atunci când pacientul Covid-19 a ieșit din zona de tratament și terapie intensivă, a fost transferat în zona de post-Covid și am ajuns să avem 70% din secții ocupate cu acești pacienți care încă necesitau oxigen și care mureau foarte repede chiar dacă nu mai erau infectați. 

Practic, sperai că se face bine, că pleacă acasă, scăpase din ATI, dar organismul nu mai rezista. A fost marea dramă din valul 4. Această traumă, pot să spun, o resimt și acum. M-a marcat”, a declarat dr. Beatrice Mahler, într-un interviu pentru spotmedia.ro

Citește și: 1.600 lei/lună, spor pentru boli închipuite în primăria care nu poate plăti facturile la utilități | Newsweek Romania

Valul patru al pandemiei, responsabil pentru aproape jumătate din decesele COVID 

Valul patru al pandemiei de coronavirus a provocat în România aproape jumătate din numărul total de decese COVID raportate de la începutul pandemiei. Până în 16 ianuarie, de COVID au murit 59.240 de persoane infectate cu COVID au murit.

În timpul valului patru al pandemiei, spitalele au fost supraaglomerate, din cauza numărului mare de cazuri grave, ceea ce a dus la o mortalitate în exces. 

Astfel, în cele trei luni de toamnă, au fost raportate 21.293 de decese, din cele 56.529 raportate până în 30 noiembrie. 

Citește și: Peste 700 de decese COVID anterioare și 11.000 de cazuri nealocate în noiembrie. Explicațiile INSP | Newsweek Romania

Un raport al Comisiei Europene privind starea sistemului sanitar din România atrăgea atenția că speranța de viață în România a scăzut cu 1,4 ani, dublu față de media UE, din cauza pandemiei COVID. Numărul deceselor de COVID ar putea fi substanțial mai mare, din cauza testării limitate și a accesului limitat la spitale al pacienților non-COVID.

De asemenea, mortalitatea în exces din România era de 39.000 de decese, față de cele 16.000 de decese de COVID, raportate din martie până la finele lui decembrie 2020. 

Citește mai multe aici: Boala COVID a scăzut speranța de viață în România cu 1,4 ani. Numărul real al deceselor, mai mare | Newsweek Romania

Ianuarie 2022: o medie de 31,6 decese/zi la o medie de 7.035 de cazuri/zi 

În prezent, în primele două săptămâni ale lunii ianuarie, mortalitatea COVID s-a menținut scăzută, iar mai bine de 80 la sută din decesele COVID înregistrate săptămânal sunt la persoane nevaccinate, arată raportul săptămânal publicat de Institutul Național de Sănătate Publică. 

Media deceselor pentru ultimele două săptămâni este 31,6 decese/zi, în vreme ce media cazurilor noi/zi este de 7.035 de cazuri noi/zi. 

Dr. Beatrice Mahler a atras atenția, în interviul pentru spotmedia.ro, că, deși varianta Omicron este mai ușoară, vor fi în continuare mulți pacienți care vor avea nevoie de internare, mai ales persoane care suferă și de alte afecțiuni pulmonare nedescoperite până acum, din cauza pandemiei. 

„În mod sigur este mai ușoară. Din păcate, o să fie pacienți care vor avea nevoie de internare pentru că Omicron, la o persoană care are comorbidități, duce la decompensare, dar sunt suficient de multe spitale și cred că toți am învățat în această perioadă să avem grijă de pacienții noștri. 

De asemenea, cred că spre Institutul “Marius Nasta” vor veni pacienții cu Omicron care au boli pulmonare asociate și care au nevoie nu doar de tratamentul în sine, dar și de compensarea afecțiunii pulmonare. 

Practic, în ultimele zile, aceștia au fost pacienții care s-au internat la noi cu infecție SARS-Cov-2, și care au avut afecțiuni pulmonare descoperite acum, cu ocazia diagnosticului de Covid-19. E vorba de tumori pulmonare nediagnosticate sau boli cronice care s-au acutizat. Să sperăm că rămânem doar aici, la acest nivel. Ar fi trist să avem același număr mare de pacienți în spitale ca în valul 4 de pandemie”, a declarat dr. Mahler, pentru spotmedia.ro

Urmăriți mai jos evoluția mortalității în ultimele 30 de zile:

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te