AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.05.2024 - 19:49
AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme - Foto: Profimedia Images
AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme - Foto: Profimedia Images
AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme - Foto: Pexels/Cottonbro Studios
AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme - Foto: Pexels/Cottonbro Studios

AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme. Inteligența artificială ar putea fi capabilă să identifice pacienții care au boli rare cu ani mai devreme.

SHARE

AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme. Inteligența artificială ar putea fi capabilă să identifice pacienții care au boli rare cu ani mai devreme, decât ar fi de obicei diagnosticați, arată un nou studiu.

Un nou program de inteligență artificială a fost capabil să identifice cu succes persoanele cu risc de a dezvolta o tulburare imunitară rară, informează cercetătorii de la Science Translational Medicine.

AI poate ajuta la diagnosticarea bolilor rare cu ani mai devreme

Dintr-un grup de 100 de persoane considerate cu cel mai mare risc, de către programul AI, 74 foarte probabil au această tulburare, au descoperit cercetătorii.

Acest lucru arată că inteligența artificială ar putea îmbunătăți rezultatele medicale, prin prescrierea unui tratament mai devreme, au spus ei.

„Pacienții care suferă de boli rare se pot confrunta cu întârzieri prelungite în diagnosticare și tratament, ceea ce duce la teste inutile, îmbolnăvire progresivă, stres psihologic și poveri financiare”, a spus cercetătorul principal dr. Manish Butte, conform UPI.

Citeşte şi: În ce țară trebuie să te duci ca să te faci bine? Cele mai bune
spitale din lume în 2024

„Folosind instrumente AI, am dezvoltat o abordare pentru a accelera diagnosticarea pacienților nediagnosticați prin identificarea tiparelor în fișele lor electronice de sănătate, care seamănă cu cele ale pacienților despre care se știe că au tulburări”, a spus Butte, profesor în pediatrie, genetică umană și microbiologie/imunologie la Universitatea din California, Los Angeles.

Cercetătorii s-au concentrat pe o colecție de tulburări, numite imunodeficiență variabilă comună sau CVID. Aceste tulburări eludează adesea diagnosticul pentru ani sau chiar decenii.

Foto: Pexels/Cottonbro Studios

Se estimează că tulburările CVID afectează aproximativ 1 din 25.000 de persoane și provoacă de obicei deficiențe de anticorpi și răspunsuri imune afectate, au spus cercetătorii.

Citeşte şi: Revoluția AI în spitale este aici: Asistăm la cel mai mare salt din istoria medicinei

„Pentru fiecare an, un diagnostic este întârziat, există o creștere a infecțiilor, a consumului de antibiotice , a vizitelor la cabinetele de urgență, a spitalizărilor și a zilelor pierdute de la muncă și școală”, a spus Ruth Johnson, cercetător principal, bursier în Informatică Biomedicală la Harvard Medical School.

Nu numai că tulburările CVID sunt rare, dar simptomele pot varia foarte mult între pacienți și adesea se suprapun cu cele ale unor boli mai frecvente, au spus cercetătorii.

„Prezentarea clinică a fenotipurilor imune rare, cum ar fi CVID, se intersectează cu multe specialități medicale”, a spus Butte. „Pacienții pot fi diagnosticați în clinicile de urechi, nas și gât pentru infecții ale sinusurilor.

Citeşte şi: Inteligența Artificială va înlocui 8.000 de angajați în această industrie. Ce se întâmplă cu oamenii

Aceștia pot fi tratați în clinicile de pneumonie, pentru pneumonii. Această fragmentare a îngrijirii pe mai mulți specialiști duce la întârzieri mari în diagnostic și în tratament”.

În plus, tulburările CVID sunt adesea determinate de modificări la o singură genă, din peste 60 de gene care au fost legate de ele.

Acest lucru exclude posibilitatea unui test genetic, pentru a oferi un diagnostic definitiv, au spus cercetătorii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te