A apărut cea mai infecțioasă tulpină SARS-CoV-2, ce tinde să se sustragă vaccinurilor

DE Elena Andrei | Actualizat: 30.08.2021 - 22:16
Cea mai infecțioasă tulpină SARSCoV/Foto: yahoo

O nouă variantă de coronavirus, C.1.2, a fost detectată în Africa de Sud și în alte țări, stârnind îngrijorarea că ar putea fi mai infecțioasă și s-ar putea sustrage vaccinurilor, potrivit unui nou studiu din Africa de Sud.

SHARE

Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud și KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform au publicat un studiu care atrage atenția asupra variantei C.1.2, apărută prima dată în mai 2021, constatând că acesta provine din C.1, lucru pe care oamenii de știință l-au găsit surprinzător, deoarece C.1 a fost detectată ultima dată în ianuarie.

Noua variantă a „suferit mutații substanțiale” în comparație cu C.1 și cele mai multe mutații față de virusul original detectat în Wuhan decât orice altă variantă de risc (VOC) și de interes (VOI) detectată până acum la nivel mondial, potrivit Jerusalim Post.

Citește și

Posibil: teste obligatorii pentru pompieri, angajați ISU și ai centrelor rezidențiale, spune Mihăilă

200.000 de oameni ar putea muri din cauza Covid-19 până la 1 decembrie, în Europa (OMS)

 

Deși a fost detectat pentru prima dată în Africa de Sud, C.1.2 a fost găsit de atunci în Anglia, China, Republica Democrată Congo, Mauritius, Noua Zeelandă, Portugalia și Elveția.

Oamenii de știință consideră că numărul secvențelor disponibile ale C.1.2 poate fi o subreprezentare a răspândirii și frecvenței variantei în Africa de Sud și în întreaga lume.

Studiul a constatat creșteri consistente ale numărului de genomi C.1.2 în Africa de Sud lunar, crescând de la 0,2% din genomurile secvențiate în mai la 1,6% în iunie și apoi la 2% în iulie, similar cu creșterile observate cu Variante Beta și Delta în acestă țară.

 

O rată de mutații de două ori mai rapidă

 

Studiul a constatat, de asemenea, că linia C.1.2 are o rată de mutație de aproximativ 41,8 mutații pe an, care este aproape de două ori mai rapidă decât rata actuală de mutație globală a celorlalte variante.

Mai mult de jumătate din secvențele C.1.2 au 14 mutații, dar au fost observate mutații suplimentare în unele dintre secvențe, sugerând că evoluția în cadrul liniei este în curs, conform studiului.

Mai mult de jumătate (aproximativ 52%) din mutațiile din regiunea de vârf a secvențelor C.1.2 au fost văzute anterior în alte VOC și VOI. Mutațiile N440K și Y449H, care au fost asociate cu evadarea față de anumiți anticorpi, au fost observate și în secvențele C.1.2.

Oamenii de știință au subliniat combinația acestor mutații, precum și modificările din alte părți ale virusului, ceea ce probabil ajută virusul să se sustragă anticorpilor și răspunsurilor imune, inclusiv la pacienții care au fost deja infectați cu variantele Alfa sau Beta.

Oamenii de știință au adăugat că sunt necesare lucrări suplimentare pentru a înțelege impactul exact al acestor mutații și pentru a vedea dacă acestea oferă variantei un avantaj competitiv față de varianta Delta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te