Rafila, în control la Spitalul Sf. Pantelimon. 17 pacienți ar fi murit în condiții suspecte la ATI

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.04.2024 - 12:12
Spitalul Sfântul Pantelimon din București Foto: urgentepantelimon.ro
Spitalul Sfântul Pantelimon din București Foto: urgentepantelimon.ro

Procurorii Parchetului Capitalei au început audierile în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Sunt acuzații conform cărora 17 pacienți au murit la ATI din cauza administrării incorecte ale tratementului.

SHARE

Angajați ai Spitalului Sfântul Pantelimon din București dar și rude ale unor pacienți despre care se presupune că au murit în condiții suspecte în timp ce erau internați în secția ATI vor fi audiați de procurorii Parchetului Capitalei. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a trimis Corpul de Control acolo. De asemenea, a anunțat că va merge chiar el la spital. 

Anchete la Spitalul Sfântul Pantelimon după ce 17 pacienți ar fi murit la ATI în condiții suspecte

Reprezentanții spitalului au confirmat, joi, pentru Newsweek că a fost demarată o anchetă internă în acest caz. Vineri, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, că ancheta în cazul deceselor din acest spital este abia la început.

El a precizat că va sta de vorbă cu echipa de control, cu managementul spitalului Sf. Pantelimon pentru că vrea să ştie exact cum se desfăşoară activitatea în secţia de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical.

Citește și: 30.000 lei/lună salariu, 4 case are managerul spitalului Pantelimon unde ar fi multe morți suspecte

 

Alexandru Rafila a transmis că va sta de vorbă cu echipa de contol, cu managementul spitalului.

”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi”, a precizat Rafila. 

”Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor.

Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă (..) este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici. Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional şi pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, şi satisfacţia pacienţilor şi siguranţa serviciilor se echilibrează.

Cele două nu pot funcţiona unul fără celălalt. Nici medicii inu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor şi nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”, a mai declarat ministrul Sănătăţii, conform news.ro.

Ce s-a întâmplat la Spitalul Sfântul Pantelimon

Directoarea de îngrijiri spune în sesizare că în data de 10 aprilie a fost informată de către o asistentă de la ATI că în perioada 4-7 aprilie 2024 „în secția ATI au murit circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea voită a noradrenalinei de pe injectomat”.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon, a spus că pacienții decedați „aveau probleme complexe, cu multe boli asociate”. „O să se analizeze fiecare caz, cu documentele aferente. Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut deliberat doza de noradrenalină, nu se știe din ce motiv.

Comisia a verificat stocurile de noradrenalină, care permanent erau suficiente. Este un vasopresor, care menține tensiunea pacienților atunci când sunt în stare gravă”, a explicat el potrivit Digi 24.

Conform sursei citate, procurorii iau în calcul inclusiv exumarea decedaților de la Spitalul Sfântul Pantelimon. 3 cadre medicale au fost chemate vineri la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te