"Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sănătate din întreaga lume sub o presiune imensă şi a evidenţiat necesitatea creşterii capacităţii sistemului pentru a răspunde rapid şi eficient la noile provocări şi a asigurării rezilienţei acestuia, cu atât mai mult cu cât nevoile medicale sunt multiple şi complexe. În calitatea de ministru al Finanţelor, voi acţiona asumat în această direcţie şi voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar.
Asistenţa financiară semnată astăzi, alături de sprijinul şi expertiza tehnică acordate de Banca Mondială în sectorul sanitar, reprezintă un pas înainte în acţiunile întreprise de noi pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetăţenilor la servicii de sănătate bazate pe cele mai bune practici în domeniu. Pe lângă investiţiile deja demarate în cadrul proiectului iniţial, această finanţare adiţională va asigura modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ŤGrigore Alexandrescuť şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş", a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
Această finanţare completează împrumutul iniţial în valoare de 250 milioane de euro acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare.
Obiectivele acordului de finanțare
Pe lângă obiectivele deja demarate în cadrul proiectului iniţial, prin finanţarea adiţională se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătăţirea reţelei de screening pentru cancerul cervical, achiziţia de echipamente pentru centrele de arşi şi construcţia celor două centre de arşi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" şi respectiv a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu-Mureş.
"Accesul în mod egal la un sistem medical de înaltă calitate este crucial pentru dezvoltarea durabilă a României, iar bunăstarea tuturor cetăţenilor ar trebui să fie întotdeauna o prioritate. Speranţa de viaţă sănătoasă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, în timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite şi complicaţiile acestora afectează adesea cei mai săraci 40% membri ai societăţii.
Prin aprobarea acestei finanţări suplimentare, reiterăm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sănătate şi pentru a investi mai mult şi mai eficient în soluţionarea provocărilor critice din acest sector vital", a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România.
În comunicat se menţionează că, prin obiectivele urmărite, proiectul răspunde nevoilor critice ale sistemului sanitar, în principal prin întărirea asistenţei medicale în ceea ce priveşte tratarea marilor arşi, diagnosticarea şi tratarea cancerului, precum şi asistenţa medicală de urgenţă şi terapie intensivă.
Agenţia de implementare a proiectului este Ministerul Sănătăţii, iar data limită de finalizare a acestuia este 31 decembrie 2024.
Împrumutul se va rambursa într-o singură tranşă la data 1 martie 2033 şi este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR plus marja variabilă a Băncii (cota indicativă actuală fiind 0,83%).