10 remedii naturale pentru durerile de urechi. Când trebuie să mergi urgent la medic

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.09.2023 - 18:48
Românii își aplică remedii naturale pentru durerile de urechi Foto: Divahair.ro (imagine cu rol ilustrativ)

Afecțiunile urechilor sunt frecvente atât la adulți cât și la copii. De multe ori nu este vorba despre o infecție gravă și mulți recurg la remedii naturale pentru tratrea durerii.

SHARE

Durerile de urechi sunt deranjante dar nu întotdeauna sunt tratabile cu antibiotice sau alte madicamente. De-a lungul timpului oamenii au învățat să-și trateze anumite afecțiuni ușoare cu ce le oferă natura. 

Astfel, usturoiul, uleiul de măsline, apa caldă sau rece, devin aliații celor care au nevoie de tratarea rapidă a durerii fără a apela la tratamente chimice. 

Totuși, nu în orice afecțiune se poate aplica acest tip de tratamente și este necesar să mergi urgent la medic dacă starea de sănătate se înrăutățește.

10 remedii naturale pentru durerile de urechi. Când trebuie să mergi urgent la medic

Iată câteva remedii populare folosite pentru a trata durerile de urechi.

1 Pungile cu gheață

O pungă cu gheață ținută la ureche poate reduce o posibilă inflamație. Daca țineți la ureche o pungă cu gheață sau o cârpă rece și umedă timp de 20 de minute, aceasta poate ajuta la amorțirea durerii sau reducerea posibilei inflamații.

2. Usturoiul

Usturoiul este un remediu naturist excepțional care se folosește de mii de ani. Alicina (componenta a usturoiul) este recunoscută pentru tratarea bacteriilor și a infecțiilor care pot cauza durerea urechii. Usturoiul crud este benefic și reduce durerea, însă, dacă este consumat în timpul unui tratament cu antibiotic, el poate anula efectul acestora. De aceea, este indicat să consultați medicul înainte.

Citește și: Studiu: Jumătate dintre români apelează la antibiotice pentru răceli comune sau dureri în gât

3. Perna caldă electrică

O pernă care se încălzește prin mecanism electric sau o cârpă fierbinte ținută pe ureche timp de 20 de minute vă poate ajuta în ameliorarea temporară a durerii. În timp ce pungile cu gheață ajută la amorțirea durerii și reducerea inflamației, pernele cu încălzire electrică relaxează mușchii și ajută la circulația sângelui.

4. Dormitul în poziție ridicată

Dormitul în poziție ridicată este uneori recomandat pentru a reduce presiunea acumulată în urechi.

5. Guma de mestecat

Dacă o durere de urechi are loc în timpul unui zbor cu avionul sau când sunteți la o înălțime mai mare, mestecatul gumei poate ajuta la reducerea presiunii sau în momentul în care simțiți că vă “pocnesc” urechile.

6. Distragerea atenției

Metoda care funcționează mai ales în cazul copiilor este cea de distragere a atenției prin jocuri (de preferat în natură sau cel puțin jocuri fizice – nu jocuri pe suport electronic) sau exerciții fizice.

7. Uleiul de măsline

E o metodă foarte veche, însă lipsita de evidență științifică. Dar poate fi folosit pentru a înmuia cerumenul, permițându-i să părăsească mai ușor urechea, conform ncbi.nlm.nih.gov.

8. Exercițiile pentru gât

Uneori, durerile de urechi sunt cauzate de tensiunea mușchilor din jurul canalului auditiv, exercitând astfel presiune în toată zona. În acest caz, câteva exerciții pentru gât pot ameliora disconfortul. De exemplu, rotiți ușor gatul și capul, rădicând umerii până aproape de urechi; repetați pe parcursul zilei.

9. Ghimbirul

Despre ghimbir se spune că are multe proprietăți anti-inflamatorii. Aplicarea sucului de ghimbir (ghimbir ras în puțin ulei încălzit și apoi strecurat) în jurul urechii poate calma durerea. Nu introduceți ghimbirul direct în ureche, conform sfatulmedicului.ro.

10. Uscătorul de păr

După baie, setați uscătorul de par la o temperatură mai mică și țineți-l la distanță de ureche. Continuați cel mult 5 minute. Aveți grijă să nu vă ardeți urechea. Dacă durerea de ureche persistă mai mult de 24-48 de ore, este indicat să consultați medicul.

Când mergi de urgență la medic

Dacă te confrunți cu dureri severe de urechi ar trebui să consulți întotdeauna un medic, mai ales în cazul în care este prima dată când ai aceste simptome.

Citește și: Vedetă TV, cu COVID: Durere atroce de coloană, febră. M-am temut că mi-am infectat părinții

Durerile de urechi se ameliorează adesea în 2-3 zile. Astfel, când simptomele sunt prezente și nu se rezolvă de la sine în decurs de o zi sau două, ar trebui să discuți cu un specialist.  Dacă tu sau copilul nu vă simțiți mai bine după 2-3 zile de odihnă, lichide suplimentare și analgezice, medicul poate scrie o rețetă pentru un antibiotic.

Contactează urgent medicul, dacă:

•    observi lichid, cum ar fi puroi sau sânge, curgând din ureche;
•    ai febră mare, dureri de cap sau amețeală;
•    simți că un corp străin ți s-a blocat în ureche, inclusiv vată de la bețișorul de curățat sau o insectă
•    zona din în spatele urechii (mstoida) este umflată și o  parte a feței se simte moale sau nu poți mișcă mușchii
•    ai avut dureri severe de ureche care se opresc brusc, ceea ce ar putea însemna o ruptură a timpanului;
•    simptomele nu se îmbunătățesc (sau se agravează) în 24 până la 48 de ore.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te