10 miliarde de dolari mai puţin. Nu suntem pregătiţi pentru următoarea pandemie

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.10.2023 - 12:54
10 miliarde de dolari mai puţin - Foto:. ndla.no/Science Photo Library/CC BY-NC

Sunt 10 miliarde de dolari mai puţin decât este nevoie, pentru finanţarea de urgenţă a pregătirilor pentru următoarea pandemie, potrivit unei analize publicate de o organizaţie de monitorizare globală.

SHARE

Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB), care evaluează stadiul pregătirii la nivel mondial pentru pandemii şi alte urgenţe sanitare, a avertizat în raportul său că abilitatea omenirii de a face faţă unei potenţiale noi ameninţări pandemice rămâne inadecvată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială au creat GPMB în 2018 ca reacţie la epidemia mortală de Ebola din Africa de Vest. Această organizaţie are scopul de a analiza pregătirile efectuate la nivel mondial şi de a formula recomandări.

10 miliarde de dolari mai puţin

Anumite progrese au fost realizate după declanşarea pandemiei de COVID-19, notează raportul, dar unele ţări şi-au redus pregătirile ce vizau o reacţie rapidă la crize similare, în timp ce puţine progrese au fost înregistrate în alte state.

Organizaţia a formulat mai multe sugestii pentru a îmbunătăţi pregătirea la nivel global pentru situaţii de criză. Ţările trebuie să îşi consolideze monitorizarea pentru a putea să detecteze noile boli într-un stadiu incipient, afirmă raportul, conform Agerpres.

Colectarea de date şi capacitatea analitică trebuie, de asemenea, să fie îmbunătăţite. Ţările sărace au nevoie de sprijin financiar şi de reeşalonarea datoriilor pentru a putea să asigure resurse în acest sens.

Citeşte şi: AI ar putea fi folosită pentru a urmări evoluția următoarei pandemii

Un fond planificat de 10 miliarde de dolari pentru prevenirea şi pregătirea pentru pandemie trebuie să fie finanţat de urgenţă, notează GPMB.

Cercetările medicale şi dezvoltarea de noi medicamente nu trebuie să fie concentrate doar în câteva ţări, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19. Societatea civilă trebuie să fie implicată mai mult în toate pregătirile.

Citeşte şi: Raport declasificat al serviciilor secrete americane. Unde a izbucnit, de fapt, pandemia de Covid-19

Copreşedinta GPMB, Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta preşedintă a Croaţiei, a spus că lipsa de încredere între ţări şi între cetăţeni şi autorităţi face să devină dificilă o bună pregătire pentru pandemie.

"Facem apel la lideri să treacă peste aceste diviziuni şi să construiască o nouă cale bazată pe o recunoaştere comună a faptului că siguranţa noastră viitoare depinde de de o reformă semnificativă şi de un angajament politic la cel mai înalt nivel faţă de pregătirea pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii", a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te