LIVE Ilie Bolojan se confruntă cu o moțiune de cenzură din partea partidelor extremiste

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.07.2025 - 17:01
Ilie Bolojan - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Ilie Bolojan - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Moţiunea de cenzură iniţiată de AUR după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru primul pachet de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului bugetar este dezbătută şi votată luni în plenul Camerelor reunite.

SHARE

UPDATE 17.00 Premierul Ilie Bolojan a declarat în plenul Parlamentului, după citirea moțiunii, că „Am explicat situația în care se află România și de ce măsurile sunt urgente. Am spus că îmi asum trei obiective: ordine în finanțele țării, bună guvernare și respectul pentru cetățeni.

Am spus românilor adevărul, chiar dacă este neplăcut.

În același timp, mi-am exprimat convingerea că, luând aceste măsuri, vom evita un secanriu de criză și vom readuce echilibrul în economia românească.

Dacă facem ce trebuie făcut, lucrurile se vor îndrepta. Avem deja primele semnale pozitive, România începe să își recâștige încrederea pe piețele internaționale, costurile la care ne împrumutăm au început să scadă.

Țara noastră a realizat în data de 9 iulie o emisiune de euro obligațiuni în trei tranșe, la dobânzi mai mici decât cele din urmă cu câteva luni.

Doar din reducerea dobânzii, țara noastră a economist deja 200 milioane de dolari pe care i-ar fi plătit în următorii 14 ani.

Îi întreb pe colegii din opoziție. În afara de un exercițiu politic pe care l-au bifat ce rost are moțiunea?

Exagerările nu ajută. Să fim responsabili, să nu ne jucăm cu vorbele și să nu generăm panică printre români din motive politice”.

UPDATE 16.50 Parlamentarii AUR adună semnături pentru a face sesizare la CCR pe proiectul cu măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan.

UPDATE 16.30 Textul moțiunii de cenzură „Au ruinat țara și acum îi obliga pe români să achite nota de plata – afară cu Guvernul ipocrit” este citit în plenul Parlamentului de deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels.

”Imaginaţi-vă următoarea scenă: La un separeu mare, într-un restaurant de lux, clienţii beau si mănâncă, şampanie scumpă, vită Wagyu, caviar şi fumează trabucuri cubaneze. Afară, pe terasă, un alt grup mănâncă cartofi prăjiţi si beau bere la PET.

La final, după o petrecere lungă, vine nota de plată la separeu. E uriaşă. Mesenii simandicoşi se uită lung la notă şi îi spun chelnerului, fără să clipească, să o trimită la masa de pe terasă, să o plătească cei de acolo... Asta a fost condiţia României în ultimii ani!

Şi nouă, românilor de pe terasă, ne-a fost trimisă nota de plată uriaşă consumată de guvernanţii din separeu”, se arată în textul moţiunii, iniţiată de AUR şi semnată de 131 de senatori şi deputaţi.

În sală sunt 383 de deputați prezenți la vot, iar opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru a da jos Guvernul Bolojan.

Moțiunea integrală o puteți citi aici.

 

 

Moţiunea nu are şanse să treacă, opoziţia neavând voturile necesare. Parlamentarii coaliţiei ar urma să asigure cvorumul, dar nu vor vota.

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, întrebat cum vor vota parlamentarii PSD la moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului Bolojan, că se va asigura cvorumul.

”Cum vor vota cei ai PNL, UDMR şi USR: ”Prezent, nu votez”. Se va asigura cvorumul, dar nu vom vota. Noi trebuie să asigurăm cvorumul şi vom asigura acest cvorum, Decizia pe care am  discutat-o cu ceilalţi preşedinţi de partid a fost aceasta, de a se asigura cvorumul, dar de a lăsa opoziţia să voteze”, a spus Grindeanu.

CE PREVEDE CONSTITUŢIA

Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te