AI ar putea fi folosită pentru a urmări evoluția următoarei pandemii

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.07.2023 - 20:06
AI ar putea fi folosită pentru a urmări evoluția următoarei pandemii - Foto: Pexels/Tara Winstead

Scripps Research a anun'at că oamenii de știință au dezvoltat un sistem de învățare automată, care ar putea ajuta la urmărirea evoluției virusurilor epidemice și la prezicerea apariției unor variante. Mașina e un tip de aplicație de inteligență artificială.

SHARE

Aceasta este descrisă într-o lucrare publicată în revista Patterns. În lucrare, oamenii de știință au demonstrat sistemul utilizând date despre variantele înregistrate de COVID-19 și ratele de mortalitate COVID-19.

Ei au spus că sistemul ar fi putut prezice apariția unor noi „variante de îngrijorare” de coronavirus înainte de desemnările lor oficiale de către Organizația Mondială a Sănătății.

AI ar putea fi folosită pentru a urmări evoluția următoarei pandemii

Cercetătorii de la institutul La Jolla, California, au spus că cred că sistemul ar putea urmări viitoarele pandemii virale în timp real.

„Există reguli de evoluție a virusului pandemic pe care nu le-am înțeles, dar care pot fi descoperite și utilizate într-un sens practic de către organizațiile de sănătate publică și privată, prin această abordare fără precedent de învățare automată”, a spus autorul principal al studiului, William Balch, profesor la Departamentul de Medicină Moleculară de la Scripps Research”, conform UPI.

Salvatore Loguercio, coautor al studiului și om de știință din cadrul laboratorului Balch la momentul lucrării, a spus că mașina ar putea fi utilizată în diferite moduri.

Citeşte şi: Codul lui da Vinci şi AI. Google dezvăluie o retrospectivă de artă bazată pe inteligența artificială

„Această metodă de calcul a folosit date din depozite disponibile publicului”, a spus Loguercio. „Dar poate fi aplicat oricărei resurse de cartografiere genetică”.

Laboratorul Balch dezvoltă metode computaționale, adesea bazate pe inteligență artificială, pentru a arăta modul în care variațiile genetice modifică simptomele și răspândirea bolilor.

Pentru acest studiu, ei au dezvoltat un software de învățare automată folosind o strategie numită covarianță spațială bazată pe proces Gaussian pentru a lega trei seturi de date care acoperă cursul pandemiei.

Citeşte şi: Geoffrey Hinton, unul dintre părinții AI: Inteligența Artificială, mai periculoasă decât poluarea

Cele trei seturi de date includ secvențele genetice ale variantelor COVID-19 găsite la persoanele infectate din întreaga lume, frecvențele acelor variante și rata globală a mortalității pentru COVID-19.

Noul software a permis cercetătorilor să urmărească un set de modificări genetice care apar în variantele de coronavirus din întreaga lume.

„Am putut vedea că variantele cheie ale genelor apar și devin mai răspândite, deoarece rata mortalității s-a schimbat și toate acestea se întâmplau cu săptămâni înainte ca [variantele de îngrijorare] care conțin aceste variante să fie desemnate oficial de OMS”, a spus Balch.

Avertizare timpurie

Cercetătorii au spus că aparatul ar putea fi folosit și ca o variantă de „sistem de avertizare timpurie” sau „detector de anomalii” pentru variantele de gene asociate cu modificări speciale ale răspândirii virale și ale ratelor de mortalitate.

„Una dintre marile lecții ale acestei lucrări este că este important să luăm în considerare nu doar câteva variante proeminente, ci și alte zeci de mii de alte variante nedesemnate, pe care le numim „varianta materiei întunecate””, a spus Balch.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te