Plenul reunit al Parlamentului a adoptat cu 256 de voturi "pentru", şase "împotrivă", 123 de abţineri şi două - "nu votez", proiectul de hotărâre prin care se vacantează funcţia de preşedinte al CCR.
Evoluţia are loc ca urmare a demisiei lui Mihai Busuioc, urmând ca atribuţiile acestuia să fie preluate de consiliera de conturi Mihaela Călugăreanu, până la numirea unui nou preşedinte.
"Se vacantează funcţia de consilier de conturi şi de preşedinte al Curţii de Conturi, ca urmare a demisiei domnului Mihai Busuioc, începând cu data de 13 iulie 2025.
Mihaela Călugăreanu este noua şefă a Curţii de Conturi, după plecarea la CCR a lui Mihai Busuioc
Doamna Mihaela Călugăreanu, consilier de conturi, exercită atribuţiile funcţiei de preşedinte al Curţii de Conturi până la numirea unui nou preşedinte", a precizat vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Adrian Câciu, conform Agerpres.
Mihai Busuioc şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională a României. El a fost propus în această funcţie de grupul senatorial al PSD.
Mihaela Călugăreanu a devenit consilier de conturi în 2022 și are o carieră îndelungată în administrația fiscală. A condus Direcția Generală Antifraudă din ANAF.
Citeşte şi: Ilie Bolojan: ANAF trebuie să iasă în teren și să facă controale. Să aibă toate instrumentele!
Ulteriora fost numită în funcția de președinte al ANAF în timpul guvernului Mihai Tudose, cu susținerea lui Liviu Dragnea.
În perioada în care conducea ANAF, Călugăreanu a declanșat controale la publicații precum Rise Project și HotNews, care publicaseră investigații privind afacerile lui Liviu Dragnea, inclusiv cele legate de Insula Belina și presupuse activități în Brazilia.
Mihaela Călugăreanu este noua şefă a Curţii de Conturi, după plecarea la CCR a lui Mihai Busuioc - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Potrivit surselor citate, Călugăreanu a intrat în cărți pentru preluarea Curții de Conturi după ce Paul Stănescu, lider PSD și baron local de Olt, a refuzat postul.
Citeşte şi: Mihai Busuioc, judecător CCR pe un salariu de 60.000 lei. La Curtea de Conturi avea doar 28.000 lei
Anterior, Călugăreanu a ocupat și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CEC Bank și a fost membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări la Eximbank.
Ea este absolventă a Academiei de Studii Economice din București (promoția 1991) și doctor în Finanțe al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, titlu obținut în 2017.
Potrivit celei mai recente declarații de avere, Mihaela Călugăreanu deține cinci imobile, patru terenuri (trei intravilane și unul agricol), precum și mini-lingouri de aur în valoare de 8.600 de euro.