10 întrebări și răspunsuri legate de vaccinul anti-COVID pentru copiii sub 11 ani aprobat în Europa

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.11.2021 - 16:09
10 întrebări și răspunsuri legate de vaccinul anti-COVID pentru copiii sub 11 ani, aprobat în Europa / Times of Japan

Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva covid-19 a fost aprobat în vederea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani, de către Agenţia Europeană a Medicamentului.

SHARE

Cât de eficient este vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani?

Datele de la Pfizer arată că vaccinul are o rată de eficacitate de 90,7% în prevenirea infecțiilor simptomatice în studiile clinice. (Eficacitatea este termenul folosit pentru a descrie cât de bine a funcționat un vaccin în studiile clinice.)

Citește și: Tudor Gheorghe, mesaj dur pentru nevaccinați: „Nu mă încurcă că nu vă vaccinați. Muriți în liniște!"

Cum diferă doza pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani față de copiii cu vârsta de 12 ani și peste?

Vaccinul Pfizer COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este o treime din doza utilizată pentru persoanele de peste 12 ani (10 micrograme față de 30 micrograme). Cu toate acestea, această doză mai mică a produs un răspuns imun puternic la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în studiile clinice (eficacitate de 90,7%) și îi protejează foarte bine împotriva infecțiilor simptomatice, spitalizării și decesului.

Dacă copilul meu va împlini 12 ani în curând, este mai bine să-l vaccinez cu doza mai mică sau să aștept până când este eligibil pentru doza mai mare disponibilă persoanelor de peste 12 ani?

Atât doza de vaccin Pfizer de 30 de micrograme pentru copiii de 12 ani și peste, cât și doza de 10 micrograme pentru copiii de la 5 la 11 ani sunt foarte sigure și eficiente pentru copiii din grupele de vârstă respective. Dacă copilul dumneavoastră are 11 ani, cel mai bine este să-l vaccinați imediat ce vă simțiți confortabil să faceți acest lucru.

 
Contează înălțimea sau greutatea unui copil în ceea ce privește dozarea?

Nu. Doza de vaccin de 10 micrograme este foarte eficientă pentru copiii de 5-11 ani, indiferent de înălțime sau greutate. Doza mai mică a fost aleasă pentru a oferi un răspuns imunitar bun, reducând în același timp riscul de reacții adverse la această grupă de vârstă, iar răspunsul imun al unui copil la acest vaccin nu depinde de mărimea acestuia.

Când ar trebui să programez a doua doză pentru copilul meu?

A doua doză de vaccin Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani trebuie administrată la trei săptămâni după prima doză.

Mai multe întrebări și răspunsuri AICI

Care sunt posibilele efecte secundare pentru copiii din această grupă de vârstă?

Peste 3.000 de copii au primit acest vaccin Pfizer în timpul studiilor clinice, iar cele mai frecvente efecte secundare au fost similare cu cele ale copiilor mai mari și adulților care au primit vaccinul Pfizer: durere la locul injectării, oboseală și dureri de cap. Efectele secundare mai puțin frecvente au inclus frisoane, dureri musculare sau articulare, febră, ganglioni limfatici umflați, greață și scăderea apetitului. Efectele secundare au fost mai frecvente după a doua doză. Efectele secundare au apărut în principal în două zile de la primirea vaccinului și au dispărut în decurs de una sau două zile. Niciunul dintre cei 3.000 de copii nu a avut reacții adverse grave, cum ar fi miocardită (inflamația mușchiului inimii).

Dacă un copil a avut deja COVID-19 și primește vaccinul, ce se va întâmpla? Va avea același efect ca cineva care nu a avut niciodată COVID-19?

Vrem ca oamenii care au avut COVID înainte să primească vaccinul pentru că oferă mai multă protecție. Este ca un antrenament suplimentar pentru sistemul tău imunitar pentru a lupta împotriva COVID. Asta putem spune pe baza a ceea ce vedem la copiii mai mari.

Doare vaccinarea ?

Vei simți o mică durere în brațul tău pentru o secundă. Prima zi sau a doua zi poți simți un pic de disconfort. Acesta se datorează faptului că sistemul tău imunitar învață cum să lupte împotriva virusului. Te poți simți obosit, poți simți durere în mușchi dureri, s-ar putea să te doare capul. Nu se întâmplă tuturor, dar sunt destul de comune și vor dispărea rapid. Copiii iau doza mai mică, așa că efectele nu ar trebui să fie la fel de puternice ca la adulți.

Vaccinul COVID-19 și vaccinul antigripal pot fi administrate în același timp?

Pot fi administrate împreună. Nu există niciun motiv medical, nicio îngrijorare cu privire la siguranță, când sunt administrate împreună. Există o recomandare să fie făcute la două săptămâni distanță ca măsură de precuație.

Dacă primim vaccinul, vom putea merge în mai multe locuri și să facem mai multe activități?

Asta este ideea, absolut! Ai ratat unele din activitățile tale sportive favorite, fie că este vorba de hochei sau dans, ori diverse alte activități. Dacă mergi cu familia la un restaurant, copiii nu au avut acea protecție față de coronavirus ca cei mari. Așa că atunci când vei fi imunizat - și va fi nevoie de două doze pentru a-ți întări sistemul imunitar - atunci poți avea foarte multă de încredere. Te vei simți mai bine protejat pentru a merge mai departe și a face mai multe lucruri.

Citește și: România vrea să cumpere 600.000 de pastile anti-COVID de Molnupiravir

Mai multe detalii AICI.

Vaccinarea cu acest vaccin cu ARN mesager este autorizată deja în cazul copiilor în vârstă de peste 12 ani în statele membrele UE.

În afara Europei, vaccinarea cu vaccinul Pfizer a copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani a fost aprobată într-un număr mici de ţări, între care Statele Unite, Israel şi Canada.

EMA ”a conchis, astfel, că beneficiile Comirnaty la copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani depăşesc riscurile, mai ales la copiii care prezintă comorbidităţi, care cresc riscul contractării unei forme grave a covid-19”, se arată în comunicat.

În Olanda, o ţară care se confruntă cu o intensificare a epidemiei şi în care se află sediul EMA, copiii în vârstă de până la 12 ani sunt grupul de vârstă în care noul coronavirus avansează cel mai rapid în prezent, au anunţat autorităţile olandeze la începutul săptămânii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te