VIDEO Senatorul Mihai Goțiu a vrut să bage un castor în ședința Camerei Deputaților

DE Bianca Iosef | Actualizat: 24.06.2020 - 22:29
„Castorul” din Camera Deputaților

Senatorul USR Mihai Goțiu a vrut să intre la o ședință a deputaților în care se discuta despre schimbarea statutului hidrocentralelor cu un bărbat îmbrăcat în castor. Parlamentarul a vrut să ajute astfel comunicatea „Declic”, care a venit la Camera Deputaților cu o petiție.

SHARE

Petiția cu peste 17.000 de semnături cere ca legea care transformă toate hidrocentralele în lucrări de interes public să nu fie aprobată.

O petiție asemănătoare a fost trimisă în 2019 președintelui Klaus Iohannis, prin care se cerea reexaminarea actului normativ. Senatul a respins în unanimitatea acest proiect în trecut.

Legea ajunsă astăzi în Camera Deputaților ar permite extinderea hidrocentralei pe râul Jiu de la Bumbești-Livezeni, iar activiștii de mediu susțin că acest demers ar duce la secarea râurior și „la distrugerea ireversibilă a ecosistemelor.”

Eforturile de a intra cu „castorul” în ședința Camerei Deputaților au fost în zadar, așa cum reiese din videoclipul postat de Mihai Goțiu pe pagina sa de Facebook.

 

Mihai Goțiu a declarat pentru Newsweek România că menirea castorului a fost să „ atragă atenția asupra problemei în condițiile în care legea aceasta distructivă e în dezbatere din 2018, a trecut odată vara trecută și a profitat de neatenția opiniei publice în sesiunea extraordinară din vara trecută ”.

Parlamentarul crede că „ mult mai multă lume va afla de această lege, cine sunte cei care susțin această lege si de ce o sustin pentru a trece”.

Mihai Goțiu spune că i s-a recunoscut că „e lege cu dedicție pentru acel proiect ilegal”, proiect care viza „ băgarea Jiului pe țeavă.”

Acest proiect a fost declarat ilegal în anul 2017 de Curtea de Apel București.

„Ei (cei de la Declic) au vrut să vină și să înmâneze direct domunului Ciolacu petiția […], iar acolo li s-a spus că nu au voie nici măcar să stea la intarea plen-ului.”, a declarat Mihai Goțiu.

Parlamentarul a precizat că „atunci, după ce nu li s-a dat lor accesul, în timpul dezbaterilor m-am dus eu și i-am dus semnăturile lui Iordache, cel care conducea sedința de dezbateri”

„Oamenii trebuie să știe despre acest proiect nociv să știe cine sunt cei care, trecând peste voința cetățenilor, trecând peste directivele Europene, trecând peste ceea ce înseamna apa și râurile din România, atât pentru ecosisteme, pentru viață în general, iau asemenea decizii. Noi, ca și USR, vom continua demeresul.

Pregătim sesizare la Curtea Constituțională, probabil ne vom adresa și Comisiei Europene, care urmăreste acest proces[…], probabil va fi sesizată și Cutrea de Justiție a Uniunii Europene”, a declarat Mihai Goțiu pentru Newsweek România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te