VIDEO Claudiu Năsui: Schimbăm strategia cu pensiile speciale. Le eliminăm pe rând, nu toate o dată

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 02.02.2021 - 19:49
Mai durează până când va exista o echitate în sistemul de pensii. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

USR PLUS a anunțat luni că una dintre prioritățile pentru sesiunea parlamentară în curs este eliminarea pensiilor speciale. Liderii partidului au declarat că cele pentru parlamentari și pentru primari pot și anulate fără nici o analiză.

SHARE

 

Claudiu Năsui, liderul USR București și ministru al Economiei, a declarat la Newsweek LIVE că partidele trebuie să găsească noi strategii pentru ca eliminarea pensiilor speciale să nu fie blocată la Curtea Constituțională. Politicianul crede, însă, că va mai dura până se va reajunge la o echitate în domeniul pensiilor.

„Eu am făcut primul proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale din legislatura anterioară. Atunci eram singur la conferința de presă, pentru că subiectul nu suscita interes.

Dar noi am vrut să facem lumea conștientă că există această clasă de oameni speciali, care, doar pentru că au fost apropriați de stat și de centri de putere ai statului, au și beneficii materiale. Prin lege, nu e nimic ilegal.

Totul este legal, doar că este injust. Eu sper că vom reuși să le doborâm, dacă avem majoritatea în Parlament care își dorește lucrul acesta.

E o problemă la CCR, care tot respinge aceste proiecte fie de impozitare, fie de desființare a lor”, a declarat Claudiu Năsui, la Newsweek LIVE

Politicianul propune ca noua strategie pentru eliminarea pensiilor speciale să țină cont chiar de ceea ce a spus Curtea Constituțională atunci când a respins legile anterioare pe temă. 

„Putem să ținem cont de ce spune Curtea și să continuăm cu alte proiecte. Că de multe ori respingerile CCR nu au fost făcute pe obiecție pe fond, ci pe proceduri.

Prin urmare, propun, de exemplu, să facem o lege pe fiecare categorie.

Cred că se pot face mai multe legi care să treacă de CCR. Aș merge pe strategia în care să facem legi pe fiecare domeniu în parte, pe fiecare profesie sau categorie de speciali”, a menționat liderul USR București.

Totuș, Claudiu Năsui nu este optimis în ceea ce privește șansele cu actuala componență a Curții Constituționale.

„Au fost mai multe proiecte care s-au blocat în diferite stadii. Trebuie să avem și o majoritate în CCR care să dorească să oprească acest sistem injust.

Iar asta cere timp. Când se vor numi noii judecători constituționali, poate ar fi bine să îi întrebăm cum se raportează la pensiile speciale.

În perioada următoare vor fi două împrospătări ale componenței CCR, deci vom putea să schimbăm 6 judecători din 9 de la CCR. Putem debloca situația.

În prezent, 9 din cei 9 judecători ai CCR au pensie specială pentru faptul că sunt judecători constituționali”, a arătat Claudiu Năsui, în cadrul Newsweek LIVE.         

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te