VIDEO Cei care apără statul și siguranța națională a României au pierdut

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 29.10.2021 - 14:32
Federația Rusă, condusă de Putin, este câștigătoare la Marea Neagră. Foto Getty Images

Statul român nu tratează cu seriozitate amenințările externe la adresa sa, care în prezent sunt mai degrabă prin intermediul tehnologiei, a arătat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

SHARE

Datorită dezvoltării tehnologice, distanțele geografice s-au scurtat, metaforic vorbind. Spațiul de influență și interacțiune geopolitică este mult mai mic, iar liniile mediatice sunt simple: prin presă, prin rețelele de socializare, a menționat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

Nu mai există, în acest moment, între știre și impact un spațiu foarte mare.

„În zona Mării Negre, informațional, avem 2 categorii de dezvoltări: o zonă a instabilității, un lac al instabilității, cu tot felul de probleme, cu războaie din 1992, din Transnstria, până astăzi. O zonă incertă, în care occidentalii dau semnalul că mai degrabă se abțin să se amestece direct și vizibil.

Securitatea la Marea Neagră, după summitul NATO din 2016, este asigurată de NATO, iar în zona Mării Baltice și nordul îndepărtat este chiar o reacție imediată, cu glonț pe țeavă”, a precizat Cristian Diaconescu.

Sunt destul de incerte semnalele pe care le primești dinspre Vest

Președintele PMP a menționat că Federația Rusă pare de neoprit, din punct de vedere al situației din Ucraina, din punct de vedere al interdicției de circulație în Marea Neagră, în ceea ce privește gestionarea coridoarelor de energie, inclusiv în legătură cu vestitul Nord Stream 2, unde au existat suficiente resentimente, dar a prevalat un fel de înțelegere cu drept limitat al europenilor de a cenzura folosirea acestui coridor de energie.

„Deci Federația Rusă este câștigătoare. Mai avem un jucător, care e prezent mai ales în zona de software, un soft power, și acela este China.

Noi știm, din zonele de informare, că în toate aceste state, dependențele de energie sunt mari. România are printre cele mai mici, dar pentru că sunt probleme interne bine speculate, la nivel politic, se creează un fel de sindrom al neputinței.

Din această perspectivă, tu ca cetățean al aceste regiuni constați că te afli la interferență între democrația occidentală, agresiunea dinspre Est, intervenția prin softpower, plus apropierea de zone complicate, precum Orient, Balcani, Cauzaz.

Constați că sunt destul de incerte semnalele pe care le primești dinspre Vest și ești suspicios în legătură cu modul în care ești condus la tine în țară”, a explicat Cristian Diaconescu, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO România are două luni să implementeze 20 de măsuri din PNRR. Totul e blocat

Sub ochii noștri, în văzul lumii, la televizor, s-a încălcat legea existentă

Politicianul menționează că aceste vulnerabilități au și o origine reală, corectă. Dar dacă sunt bine lucrate, bine croșetate, dacă se amplifică un anume mod de comunicare, evident că sunt maximizate, generând rezultatul final urmărit: vulnerabilitate, neîncredere în instituții, un sentiment autarhic, care merge până la nivelul familiei, agenda personală și un anumit tip de solidaritate, necesară în funcționarea oricărei democrații.

„Dacă urmărim cum s-a dus propaganda pro vaccin și gestionarea din punct de vedere comunicațional a pandemiei, chiar și în momente de liniște, și modul cum a funcționat contra propaganda din această perspectivă, vom vedea că cei care apără statul și siguranța națională au pierdut.

Sub ochii noștri, în văzul lumii, la televizor, s-a încălcat legea existentă. Oameni publici au transmis mesaje, folosind cuvinte cheie schimbate o dată pe săptămână, inducând un sentiment de haos, de confuzie, creînd incertitudini și nesiguranță și la nivelul cetățeanului, dar și a cetățeanului român.

Citește și: VIDEO Iulian Fota: Viitorul României este incert și periculos. Trebuie luptat cu prostia de pe FB

Este extrem de periculos, când ai niște ținte foarte interesante, finanțabile, din zona occidentală, unde poporul român a vrut să fie prezent. Iar pe de altă parte, este evidentă tentația, la cei care vor să lovescă în alianța nord-atlantică, în a maximiza astfel de vulnerabilități.

Problema e serioasă și la nivele înalt nu e tratată corect”, a avertizat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în cadrul #2021 Defense Summit, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te