VIDEO Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.03.2021 - 17:16
Ceaușescu: „Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști” Foto: travelsfera

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu a declarat, atunci când s-a discutat retragerea din cinematografe a filmului „Reconstituirea”, la cererea Minsterului de Interne, că nu înțelege cu ce a deranjat pelicula lui Lucian Pintilie, căci există și milițieni proști.

SHARE

„Reconstituirea” a intrat în cinematografe în 1970, fiind regizat de Lucian Pintilie. În film, este reconstituit un incident minor petrecut într-un orășel de la poalele Carpaților, fără nume, iar filmarea se termină tragic. Pelicula este o critică la adresa instituțiilor represive ale regimului, respectiv milițianul și procurorul. Ambii primitivi. 

„Reconstituirea” a fost scos din cinematografe nu pentru că ar fi avut probleme politice, nu a deranjat regimul, ci tocmai pe cei vizați direct: Ministerul de Interne și Securitatea. Care au și reacționat.

 

„Filmul intrase deja în cinematrografe, a rulat 10 zile, apoi a fost retras. Povestește Dumitru Popescu Dumnezeu că problema principală a pornit de la Ministerul de Interne, de la modul cum era portretizate instituțiile represive, polițistul și procurorul”, a explicat istoricul Bogdan Jitea, autorul studiului „Cinema în RSR. Conformism și disidență în industria ceaușistă de film”. 

Discuția despre film a devenit atât de aprinsă, încât a fost nevoie de o ședință la cel mai înalt nivel. 

„A căpătat asemenea interes încât filmul a fost discutat în organul principal al Partidului Comunist Român, Secretariatul. A fost prezent la discuții Nicolae Ceaușescu, dar și Ion Iliescu, care atunci era ministru al Tineretului.

Ion Iliescu a avut o atitudine anti intelectuală. Spune că a discutat cu Pintilie, iar regizorul nu a înțeles și nu a respectat directivele partidului”, a menționat Bogdan Jitea în cadrul Newsweek LIVE.

Citește și: VIDEO Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme în comunism. Cazul „Reconstituirea”

Paradoxal, dictatorul Nicolae Ceaușescu are o abordare mai relaxată decât Ion Iliescu. 

„Ceaușescu nu înțelege de ce este filmul controversat. Spune că știm foarte bine că sunt și milițieni proști, chiar așa și spune. Nu înțelege pornirea cadrelor comuniste pe film.

Citește și: VIDEO Ceaușescu despre Mihai Viteazul: „Sunt de acord că a făcut dragoste, dar să știm ce să redăm”

Gradul de propagandă și îndoctrinare a regimului nu pornea doar de la Ceaușescu, ci chiar de la oameni din jurul lui. Foarte mulți erau foarte dogmatici”, a declarat istoricul Bogdan Jitea, în cadrul Newsweek LIVE. 

„În legătură cu filmul Reconstituirea mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică niște milițieni. Ei și? În țările capitaliste polițiștii sunt criticați în fiecare zi. (...) Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști. Aici, pe acest fapt, s-a pus accentul”, a replicat Nicolae Ceaușescu, potrivit „Cinema în RSR. Conformism și disidență în industria ceaușistă de film”. 

Totuși, presiunea Ministerului de Interne și a celor ca Ion Iliescu a contat mai mult și „Reconstituirea” a dispărut din cinematografe până în 1990.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.