VIDEO Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme în comunism. Cazul „Reconstituirea”

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.03.2021 - 01:25
Ion Iliescu a împlinit 91 de ani. În 1970 era ministru al Tineretului. Ion Iliescu/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Ion Iliescu a fost mai vehement și decât Nicolae Ceaușescu când s-a pus în discuție retragerea din cinematografe a filmului „Reconstituirea”.

SHARE

Filmul a rezistat în sălile de proiecție doar zece zile.

„Reconstituirea” a intrat în cinematografe în 1970, fiind regizat de Lucian Pintilie. În film, este reconstituit un incident minor petrecut într-un orășel de la poalele Carpaților, fără nume, iar filmarea se termină tragic. Pelicula este o critică la adresa instituțiilor represive ale regimului, respectiv milițianul și procurorul. Ambii primitivi. 

„Reconstituirea” a fost scos din cinematografe nu pentru că ar fi avut probleme politice, nu a deranjat regimul, ci tocmai pe cei vizați direct: Ministerul de Interne și Securitatea. Care au și reacționat.

„Filmul intrase deja în cinematrografe, a rulat 10 zile, apoi a fost retras. Povestește Dumitru Popescu Dumnezeu că problema principală a pornit de la Ministerul de Interne, de la modul cum era portretizate instituțiile represive, polițistul și procurorul”, a explicat istoricul Bogdan Jitea, autorul studiului „Cinema în RSR. Conformism și disidență în industria ceaușistă de film”. 

Ședință cu Iliescu și Ceaușescu

Discuția despre film a devenit atât de aprinsă, încât a fost nevoie de o ședință la cel mai înalt nivel. 

„A căpătat asemenea interes încât filmul a fost discutat în organul principal al Partidului Comunist Român, Secretariatul. A fost prezent la discuții Nicolae Ceaușescu, dar și Ion Iliescu, care atunci era ministru al Tineretului.

Ion Iliescu a avut o atitudine anti intelectuală. Spune că a discutat cu Pintilie, iar regizorul nu a înțeles și nu a respectat directivele partidului”, a menționat Bogdan Jitea în cadrul Newsweek LIVE.

„Acest film sau vreun alt film al său nici măcar nu ridică vreo problemă serioasă, ca să facă atâta paradă de curajul și îndrăzneala lui de a aborda nu știu ce probleme.

Însă există o stare de spirit foarte nocivă, din acest punct de vedere și trebuie să se stabilească niște raporturi de muncă foarte precise, foarte clase, principiale, și oamenii să înțeleagă răspunderea care le revine și că sunt salariați plătiți de stat și nu este numai treaba lor pentru ceea ce pledează filmul respectiv”, declara Ion Iliescu, în 1968, împotriva filmului lui Lucian Pintilie. 

Ceaușescu: Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști

Paradoxal, dictatorul Nicolae Ceaușescu are o abordare mai relaxată decât Ion Iliescu. 

„Ceaușescu nu înțelege de ce este filmul controversat. Spune că știm foarte bine că sunt și milițieni proști, chiar așa și spune. Nu înțelege pornirea cadrelor comuniste pe film.

Gradul de propagandă și îndoctrinare a regimului nu pornea doar de la Ceaușescu, ci chiar de la oameni din jurul lui. Foarte mulți erau foarte dogmatici”, a declarat istoricul Bogdan Jitea, în cadrul Newsweek LIVE. 

„În legătură cu filmul Reconstituirea mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică niște milițieni. Ei și? În țările capitaliste polițiștii sunt criticați în fiecare zi. (...) Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști. Aici, pe acest fapt, s-a pus accentul”, a replicat Nicolae Ceaușescu, potrivit „Cinema în RSR. Conformism și disidență în industria ceaușistă de film”. 

Totuși, presiunea Ministerului de Interne și a celor ca Ion Iliescu a contat mai mult și „Reconstituirea” a dispărut din cinematografe până în 1990.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te