VIDEO Aurescu, precizări despre mișcările Rusiei la granița cu Ucraina, după Reuniunea Trilaterală

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.04.2021 - 14:07
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, alături de omologii din Turcia și Polonia. Sursă imagine: Captură Facebook

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a arătat, vineri, că anunțul Rusiei privind retragerea trupelor de la granița cu Ucraina nu schimbă cu absolut nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată.

SHARE

Vineri, la București, are loc sesiunea plenară a Reuniunii Trilaterale pe teme de securitate între România, Polonia și Turcia, la care participă miniștrii de Externe din cele trei state. La discuții au fost invitați și miniștrii de Externe din Ucraina și Georgia, pe fondul tensiunilor provocate de Rusia la granița cu Ucraina.

În contextul masării de trupe militare ale Rusiei, am discutat cu colegii mei evoluțiile din jurul Ucrainei și perspectivele, măsuri pentru detensionare, inclusiv cum putem sprijini Ucraina. 

Anunțul de ieri privind retragerea trupelor ruse nu schimbă cu absolut nimic necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor acestei situații foarte tensionate și de a evita situații similare.

Ne-am concentrat pe agenda aliată NATO. Contribuțiile conceptuale și operaționale ale României, Turciei și Poloniei la acțiunea NATO în regiune sunt esențiale. Summitul NATO din 2021 va fi o etapă foarte importantă din evoluția alianței, a explicat, vineri, Bogdan Aurescu.

Citește și: Trupele ruse masate la granița cu Ucraina se întorc în baze. A fost o demonstrație de forță a Rusiei 

Ministrul român de Externe a mai arătat că a discutat cu omologii săi din Polonia și Turcia și despre importanța consolidării posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, mai ales în lumina consolidării progresive a prezenței militare ruse din regiune. Am evidențiat centrul euroatlantic de reziliență pe care România îl înființează, am invitat Polonia și Turcia să participe alături de noi. Ne dorim un nou concept strategic al NATO, care să reflecte realitățile actuale”. 

Citește și: Israel, prima zi fără nici un mort de covid, după 10 luni. 55% dintre locuitori, complet vaccinați 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.