Calea europeană reprezintă soluția corectă pentru România, care nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă resurse financiare europene, a declarat marți, la Strasbourg, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, precizând că, prin prisma 'calităților' sale 'la nivel european', 'nu pot decât să susțin în continuare calea europeană' la alegerile prezidențiale, dar și că respectă decizia PSD de a nu-și exprima sprijinul pentru candidatul Nicușor Dan pentru al doilea tur de scrutin.
Victor Negrescu: „Nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri”
'La nivelul Partidului Social Democrat s-a luat o decizie. Fiecare lider și-a exprimat o poziție. Eu mi-am exprimat o poziție proeuropeană.
Vom vedea care este rezultatul acestor alegeri', a declarat Negrescu la o discuție cu jurnaliști români în PE.
El a precizat că, până acum, nu a existat o discuție între PSD și socialiștii europeni în legătură cu decizia social-democraților de a nu-l susține pe Nicușor Dan în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
'În momentul de față nu a existat o discuție în acest sens.
Probabil că va exista o discuție, și președintele partidului, Marcel Ciolacu, va discuta cu social-democrații europeni și va explica decizia pe care a propus-o colegilor din Partidul Social Democrat. Cum am spus, au existat voci care au susținut calea proeuropeană pentru partid', a precizat el.
'Respect decizia pe care a luat-o Partidul Social Democrat.
Totodată, din perspectiva de vicepreședinte al social-democraților europeni, pot doar să constat faptul că Partidul Social Democrat, la alegerile locale, la alegerile parlamentare și la alegerile prezidențiale, s-a prezentat ca fiind un partid proeuropean și, în consecință, mi se pare natural pentru noi să transmitem acest semnal, nu să vorbim neapărat de persoane, dar să vorbim despre riscurile extremei drepte și mai ales să subliniem de ce calea occidentală, europeană, pentru România reprezintă soluția corectă.
Soluția corectă pentru români, dar și pentru dezvoltarea locală, pentru că autoritățile locale depind de fondurile europene pe care le atragem, și avem exemplul unor state care, adoptând o cale extremistă, au pierdut bani europeni', a declarat Victor Negrescu, care este totodată vicepreședinte al PE.
'România nu-și permite, în contextul economic actual, să piardă aceste resurse financiare europene, așa că, prin prisma calităților mele la nivel european, nu pot decât să susțin în continuare calea europeană în aceste alegeri prezidențiale', a subliniat el.
Negrescu a calificat drept 'politicianistă' poziția Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European de a condamna PSD pentru că nu-l sprijină pe Nicușor Dan, adăugând că o astfel de 'abordare nu ajută la a identifica o soluție'.
'De altfel, popularii europeni s-au aflat în situații similare, chiar situații de colaborare cu extrema dreaptă, în mai multe state europene. În consecință, nu putem să primim lecții din partea popularilor europeni', a spus el.
Întrebat despre cauzele pentru care PSD nu a reușit să-și impună candidatul în turul al doilea al alegerilor prezidențiale nici anul trecut și nici la acest scrutin prezidențial, Negrescu a precizat că 'se face o analiză' și că mai importat este 'să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă acum'.
'Au fost discuții interne, se face o analiză în continuare, sunt multe lucruri care pot fi discutate cu privire la rațiunea pentru care am ajuns în această situație. Însă, chiar dacă identificăm problemele, acest lucru nu rezolvă situația.
Prefer să ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă acum. Partidul Social Democrat trebuie să facă o analiză amănunțită cu privire la viitorul său, la identitatea sa, la proiectele sale. Sunt multe lucruri bune pe care le-am realizat și sunt extrem de mândru de cele realizate, precum aderarea României la spațiul Schengen', a explicat Negrescu.
'Sunt și subiecte unde avem în continuare provocări ca stat, unde poate puteam să oferim răspunsuri mai bune sau să comunicăm mai bine. Trebuie să admitem toate aceste lucruri și să mergem înainte, pentru că, din nou, agenda publică, agenda politică, ne presează în a acționa mai curajos și mai rapid', a atras el atenția.
Potrivit lui Negrescu, un președinte al României 'extremist sau Gică Contra' ar fi un președinte 'care nu poate coaliza alți lideri europeni în jurul proiectelor de interes pentru România'.
'De exemplu, nu ar putea niciodată să genereze o majoritate sau unanimitate pe subiecte importante, cum a fost cazul aderării României la spațiul Schengen.
Ar fi în postura de a nu putea negocia fonduri europene mai multe pentru România atunci când vorbim de bugetul european pe termen lung.
S-ar afla în imposibilitatea de a obține subvenții mai mari pentru fermierii români, pentru că nu ar avea cu cine colabora, prin prisma atitudinii.
Astăzi se decid la nivel european subiecte importante care-i privesc direct pe români în ceea ce înseamnă drepturile și beneficiile noastre.
Și avem nevoie de un președinte capabil să discute, să negocieze cu toată lumea și să își impună această viziune construind, nu distrugând negocierile europene. Acesta este riscul major', a spus eurodeputatul PSD.
El a oferit exemplu Ungariei, care, din cauza 'comportamentului pe care l-a avut Victor Orban pe anumite subiecte', a pierdut fonduri de miliarde de euro alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, iar acest lucru 'a condus la o stagnare economică în statul vecin'.
'Nu e o problemă să ai o atitudine prin care reprezinți România cu demnitate, nu vorbim despre asta. Atitudinea extremistă, radicală, lipsită de disponibilitatea la construcție - aceste lucruri riscă să fie dăunătoare pentru România. Evident, dacă pe lângă aceste lucruri vor fi luate și decizii care privesc statul de drept și libertățile cetățenilor, ele riscă să fie sancționate și să afecteze direct toți românii', a avertizat Negrescu.