USR şi Forţa Dreptei cer demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, printr-o moțiune simplă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.04.2023 - 14:45
Daea, ministrul Agriculturii / INQUAM PHOTOS, Octav Ganea

Deputaţii USR şi cei ai Forţa Dreptei cer în moţiunea simplă depusă miercuri la Camera Deputaţilor demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, "pentru ca agricultura să devină punctul forte al României".

SHARE

"Agricultura trebuie să devină un punct forte al României, iar ca acest lucru să se întâmple este nevoie de un management performant la vârful ministerului de resort. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Petre Daea trebuie demis şi niciodată, dar niciodată, readus în fruntea Ministerului Agriculturii.

A epuizat deja trei şanse să demonstreze că poate face ceva. Realitatea este că nu poate", se arată în textul moţiunii simple denumită "De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească" depusă la Camera Deputaţilor de USR şi Forţa Dreptei, relatează Agerpres.

Citește și: Pleacă Petre Daea din guvern? Cumulează 21.000 de lei/lună ca ministru și 7.000 lei ca pensionar

Potrivit semnatarilor, Petre Daea "este ministrul de serviciu al PSD la Agricultură, de câte ori partidul ajunge la guvernare" şi deşi a mai fost ministru de două ori, "a rămas neschimbat".

"Şi în acest mandat este la fel de inutil, de nepregătit şi depăşit de problemele agriculturii româneşti. Daea a rămas consecvent în a ne convinge că este cel mai slab ministru al agriculturii din ultimii 30 de ani.

Pentru 'nea Petrică' Daea, cum este numit într-o anchetă DNA, şi predecesorul său, Adrian Chesnoiu, singura prioritate a mandatelor lor a fost să-şi angajeze neamurile şi să umple ministerul şi agenţiile cu incompetenţii de la partid, cu prieteni şi alţii - tot obligaţii.

Dacă erau aşa utili şi pricepuţi, cu siguranţă nu era nevoie ca miniştrii să le aranjeze concursurile pentru a câştiga postul.

Citește și: Daea: Cormoranii mănâncă mai mult pește decât oamenii. Fiica ministrului are afaceri în Piscicultură

Altfel, în ce priveşte agricultura, Petre Daea a ratat toate proiectele mari în acest domeniu: a ratat finanţări din PNRR, a ratat Planul Naţional Strategic, a ratat fondurile europene pentru fermierii români, a pierdut compensaţii pentru importurile din Ucraina. Eşec pe linie", mai spun deputaţii USR şi Forţa Dreptei în moţiune.

Aceştia menţionează că "ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor" în cazul crizei cerealelor din Ucraina a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva lui Daea.

"La un an de la începutul războiului în Ucraina, datele arată nu doar că cerealele ucrainene au tranzitat România, dar au fost şi achiziţionate de ţara noastră la preţuri mici.

În consecinţă, reprezentanţii agricultorilor vorbesc despre un dezastru pentru fermierii români, respectiv pierderi de miliarde.

Fermierii români au nevoie de răspunsuri de la ministrul Daea despre cum vor fi sprijiniţi de stat pentru a-şi recupera o parte din pierderile de anul trecut, dar şi despre cum va gestiona statul în 2023 subiectul tranzitului cerealelor ucrainene, astfel încât producătorii români să nu rămână iar cu producţia în stoc.

În plus, în funcţie de soluţia pe care o va găsi, ministerul trebuie să se asigure că nu vor creşte preţurile la produsele alimentare finale, va trebui să existe un echilibru între ce şi cât se cumpără din aceste cereale şi cum se vor reflecta toate acestea în preţul la raft pentru români", mai spun iniţiatorii moţiunii.

Semnatarii moţiunii fac referire şi la programul guvernamental "Tomata", despre care spun că "este bun doar pe hârtie".

"Programul guvernamental Tomata este bun doar pe hârtie. În realitate, ţara noastră este cea mai mare piaţă de desfacere a tomatelor produse în Turcia.

Dacă ne uităm şi la etichetele de pe celelalte fructe şi legume, realizăm că supermarketurile româneşti sunt de fapt aprozare internaţionale.

Deşi prin programul Tomata guvernul dă subvenţii din anul 2017 - de pe vremea lui Dragnea - în 2022, România a importat roşii din Turcia în valoare de 65 de milioane de euro. Aşadar, putem spune că 'Tomata de Turcia' este marca ministrului Daea. Tomata de guvern nu este decât o nouă hoţie.

Din banii de la Guvern au răsărit mai multe dosare penale decât sere cu roşii. Vă cerem, domnule ministru Daea, să ne prezentaţi astăzi rezultatele programului guvernamental Tomata, de la începutul acestuia şi până în prezent.

Vrem să aflăm dacă jaful din banii publici alocaţi pentru investiţii a continuat şi în mandatul dumneavoastră şi al domnului Chesnoiu", mai arată textul moţiunii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te