USR, forțată de instanță să comunice unui ONG salariile angajaților partidului

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 03.02.2020 - 21:43
Dan Barna/FOTO: facebook.com

O situație care aduce pe picior de egalitate USR și PSD: lipsa de transparență legat de fondurile cheltuite de cele două formațiuni politice. Un ONG a cerut USR, în baza legii informațiilor de interes public, să îi fie comunicate salariile angajaților partidului.

SHARE

Un ONG a cerut USR, în baza legii informațiilor de interes public, să îi fie comunicate salariile angajaților partidului, fără numele acestora. Partidul a refuzat, ONG-ul s-a dus la instanță și a câștigat procesul. USR nu se lasă: a depus apel.

Nu au răspuns solicitării

Pe 28 iunie 2019, Asociația Evoluție în Instituție a cerut Partidului ”Uniunea Salvați România” (USR), pe mail, mai multe informații legate de: funcția ocupată în partid, postul pe care este angajat, salariul la angajare și salariul prezent pentru toți angajații partidului.

Partidul condus de Dan Barna nu a răspuns, așa că Asociația s-a adresat instanței invocând Legea 544/2001 privind informațiile de interes public. În timpul judecății, președintele reclamantei, Cristian Mihai Dide, a venit în fața judecătorului și a precizat că nu dorește să-i fie comunicate și numele persoanelor, ci ”interesul său este de a vedea cu cât plătește această formațiune politică angajații, în funcție de pregătirea și postul pe care sunt angajați.”

Apărarea useriștilor

La proces, care a avut loc la Tribunalul București, USR s-a dezmorțit și a depus o întâmpinare în care a cerut respingerea acțiunii. Juriștii partidului au invocat faptul că ”În ceea ce privește salariile, regula generală și principiul sunt reprezentate de caracterul confidențial al salariilor”, aducând în sprijin Codul Muncii.

În plus, USR a precizat că obligația de transparență a veniturilor salariale revine personalului din autorități și instituții publice prevăzute de Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Parlamentul, Administrația Prezidențială, autoritatea judecătorească, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, unitățile teritoriale, autorități ale administrației publice locale etc.).

Judecător: informațiile sunt de interes public

USR a concluzionat că nu face parte dintre autoritățile enumerate mai sus. ”Neexistând un drept expres la informare privind veniturile salariale ale angajaților partidelor politice și nici obligația corelativă a angajatorului partid politic de a face publice asemenea informații personale cu caracter confidențial, opinia noastră fermă este că petenta reclamantă Asociație Evoluție în Instituție nu a fost prejudiciată. Față de cele de mai sus, vă rugăm să constatați că veniturile salariale realizate de către diverși angajați ai Partidului Uniunea Salvați România sunt supuse și protejate de regula generală și principiul confidențialității veniturilor salariale”, au scris juriștii partidului în întâmpinare.

Pe 13 noiembrie, Tribunalul a admis cererea Asociației pe motiv că informațiile solicitate fac parte din categoria informațiilor de interes public, întrucât nu sunt exceptate de la comunicare. ”(....) cererea precizată este întemeiată, o va admite și va obliga pârâta să comunice reclamantei informațiile solicitate prin cererea din 28.06.2019”, a conchis magistratul.

USR a atacat decizia, procesul urmând a fi reluat la Curtea de Apel București.

Bani mulți pentru partide

În 2019, USR a primit de la bugetul de stat subvenții de 19,3 milioane de lei. Lider la acest capitol a fost PSD, cu 143,7 milioane de lei.

Partidele au beneficiat de creșterea acestor subvenții, după ce, la începutul lui 2018, s-a modificat formula de calcul a sumelor ca urmare a unui amendament depus de fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici; acestea pot ajunge până la 0,04% din PIB, față de 0,04% din veniturile bugetare, cum era prevăzut anterior.

La PSD, mărirea sumelor încasate a provocat un desfrâu financiar, soldat, în primă fază, cu trimiterea în judecată a trezorierului Mircea Drăghici, acuzat de DNA de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate și delapidare.

Presa a scris, zilele trecute, că există și alte suspiciuni asupra modului de cheltuire a banilor din subvenții de către PSD.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te