USR a scăzut în sondaje până la nucleul dur de electorat. Ce soluții are Drulă pentru a reveni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.07.2022 - 17:15
Cătălin Drulă nu are o misiune ușoară în fruntea USR /Foto: Facebook

USR are în prezent cât avea partidul la alegerile parlamentare din 2016, primul scrutin la care a participat în calitate de formațiune cu reprezentare națională.

SHARE

În urmă cu șase ani, USR a obținut 8,87% din voturi, iar în ultimul sondaj Avangarde, publicat în 6 iulie 2022, Uniunea este cotată la 9%. Putem considera, deci, că atât este electoratul dur al USR. O scădere sub pragul de 9% este puțin posibilă, dar nu imposibilă.

De-a lungul timpului USR a captat segmente importante de electorat, care s-au adăugat electoratului dur. După doar trei ani, la alegerile europarlamenatre din 2019, USR a luat 22,4% din voturi, cu Dacian Cioloș cap de listă.

Un an mai târziu, cu prezidențiabilul Dan Barna pe post de locomotivă, USR a obținut, la alegerile parlamentare, 15,37% (906.962 voturi).

Citește și: VIDEO UMB a tras utilajele pe dreapta pe 140 de km de autostradă, cum a anunțat. CNAIR n-a crezut

Între timp, pandemia, războiul și criza din energie au acaparat agenda publică, astfel că discursul anticorupție a dispărut din atenție. De asemenea întrunirile publice au fost interzise, astfel că protestele de stradă, un alt motor al creșterii USR, au lipsit cu desăvârșire.

Cătălin Drulă, proaspăt ales președinte al USL, a anunțat public care este soluția pentru ca partidul să crească din nou. „O reconectare la electorat, cu ieșiri în stradă, o activitate care a definit USR-ul, noi nu am putut să o facem în ultima perioadă, pentru că suntem responsabili și suntem într-o criză pandemică, unde este mai greu acest contact direct. Avem extrem de solidă această parte de monitorizare a guvernării, partea de politici publice, departamentul condus de Cristian Ghinea, urmărim PNRR-ul, propunem politici publice", a spus Drulă.

„Îi respect foarte mult pe aceste milioane de oameni, pentru că sunt undeva între un milion şi două milioane de oameni care îşi regăsesc opţiunea între noi şi vrem să-i convingem pe mai mulţi să ne voteze. Sunt alegeri în 2024, nu sunt astăzi”, a adăugat Drulă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Citește și: Inflația în România a explodat. Rata anuală a urcat la 15,1%

El insistă că formaţiunea sa ocupă „același loc în preferințele electoratului ca la alegerile din 2020”, respectiv 15%, și că „este un mit căderea despre care se vorbește”.

„Din cercetările pe care le avem şi noi şi informaţiile culese, e şi o latură de mit în această cădere. Zona generală de intenţie de vot în care ne aflăm este cea care ne-a adus în Parlament, de la ultimele alegeri mă refer. În zona asta generală de reprezentare a votului şi foarte aproape de PNL.

El susţine că sondajele făcute de USR arată că partidul se bucură de încrederea alegătorilor.

„Cercetările noastre arată că românii îşi pun speranţa în USR. Întrebarea dacă cred că USR ştie să guverneze răspunsul este da, la întrebarea dacă USR poate să guverneze răspunsul este da, la o singură întrebare am răspuns mai puţin satisfăcător, în cercetările pe care le avem, la această stabilitate pentru că suntem o forţă nouă, a trecut prin acest parcurs de la mişcare civică (…) De acum încolo ne aşezăm într-o nouă epocă de maturitate şi vom câştiga din ce în ce mai mult încrederea românilor pentru voturile care vin”, a mai afirmat Drulă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te