VIDEO UMB a tras utilajele pe dreapta pe 140 de km de autostradă, cum a anunțat. CNAIR n-a crezut

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.07.2022 - 10:39
UMB a tras utilajele pe dreapta pe 140 de km de autostradă, cum a anunțat. / Foto: Asociația Pro Infrastructură, Facebook
UMB a tras utilajele pe dreapta pe 140 de km de autostradă, cum a anunțat. / Foto: Asociația Pro Infrastructură, Facebook

Unul dintre cei mai mari constructori de drumuri din România, UMB Spedition, a oprit lucrul pe toate șantierele, începând din 11 iulie, așa cum a anunțat. Pe 1 iulie, UMB a trimis CNAIR cereri de reziliere a tuturor contractelor în desfășurare din cauza creșterii prețurilor.

SHARE

„Utilajele la gard pe #AutostradaTransilvania. Așa arată un șantier abandonat de constructor care a notificat #CNAIR pentru rezilierea contractului.

Începând de ieri, pe termen nedeterminat, muncitorii UMB nu sunt la lucru fiindcă birocrații au amânat intenționat suplimentarea prețului contractului care să reflecte creșterile reale de costuri cu materialele”, informează Asociația Pro Infrastructură, pe pagina sa de Facebook. 

Citește și: Umbrărescu, „regele asfaltului” ce închide 36% din șantierele de autostrăzi: 6 milioane € profit

Nemulțumirea lui Dorinel Umbrărescu, omul din spatele UMB Spedition, e legată de faptul că CNAIR promite constructorilor de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a prețului contractelor. Surse susțin că ordonanța trebuie promovată de Ministerul Fondurilor Europene și nu de Ministerul Transporturilor. Asta pentru că autostrăzile sunt făcute cu bani europeni.

„Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere le promite constructorilor, nu doar celor de la UMB, de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a prețului contractelor.

Dar una este să promiți, alta este să faci. Așa că, până la noi ordine, cei de la UMB joacă tare și intră într-un soi de "grevă", asumându-și niște riscuri contractuale semnificative: penalități de întârziere sau, în caz extrem, pierderea garanției de bună execuție”, afirmă Asociația Pro Infrastructură.

Reacția CNAIR după ce UMB a a trimis cereri de reziliere a contractelor în desfășurare

UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios. Compania a luat permament măsuri pentru a sprijini toți constructorii care au contracte în derulare.

În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluții privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creșterea prețurilor la materialele de construcție.

Citește și: UMB anunță încetarea lucrului pe 140 de km de autostradă

CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022,  tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare.

După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătațire.

Rezultatul este acela că MIPE la randul său a inițiat o Ordonanța de Guvern care va îmbunatăti aplicarea acestor corectii de pret. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre.

Este adevărat că prețurile la materialele de construcții au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanță cu legea, cu prevederile contractuale și cu normativele europene.

Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te