Sorin Lavric, senator AUR, dat afară din Uniunea Scriitorilor pentru sexism, rasism și șovinism

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.12.2020 - 15:37
Sorin Lavric, șeful Senatului AUR. Sursa foto: Facebook

Uniunea Scriitorilor (USR) a condamnat declarațiile lui Sorin Lavric, șef al Senatului AUR și proaspăt senator de Neamț, anunțând că relațiile contractuale cu USR și revista „România literară” iau sfârșit.

SHARE

„Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a luat act cu stupoare de declarațiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfășoară viața politică din țara noastră.

Respectivele opinii și atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale dlui Sorin Lavric și nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România. Menționăm că, în urma implicării sale politice, relațiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România și revista „România literară”, în mod firesc și necesar, iau sfârșit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituție democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în țara noastră, ale căror drepturi le apără și le promovează. Uniunea nu face politică partizană.

Respingem orice tentativă de destructurare a cadrului democratic și orice atac la adresa minorităților naționale, religioase etc. și condamnăm orice formă de discriminare. Prin urmare, ne delimităm, ca breaslă, de declarațiile și atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicațiile lor nocive pentru democrație și pentru atmosfera din spațiul public”, este comunicatul Uniunii Scriitorilor din România, semnat de Nicolae Manolescu

Sorin Lavric, scriitor și filosof, redactor la „România literară”, ex-membru în Coaliția pentru Familie, s-a remarcat în spațiul public printr-o serie de declarații controversate, sexiste și rasiste. 

Declarațiile sale de avere și de interese nu sunt publicate încă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate. 

Citește și: VIDEO Simion (AUR), despre legionari și Antonescu: Nu e rolul meu să mă exprim. Au și bune, și rele

„Vom disloca partidele din Parlament. Vom regăsi gustul mistic de a fi creștini în umbra oricărei catapetesme din bisericile din ţară”

Luni seară, Sorin Lavric, scriitor, filosof și președinte al Senatului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a publicat, pe R3Media, site-ul înființat de fostul șef al ActiveNews, un comentariu în care a anunțat că începe „un război ideologic”, că „în patru ani vom disloca partidele din Parlament”.

El a făcut un apel la intelectualii de dreapta să susțină demersurile AUR, fără ecou.

„Pentru noi începe un război ideologic al cărui deznodămînt va sta in înlăturarea actualei clase politice. În patru ani vom disloca partidele din Parlament. Vom schimba figurile, vom primeni limba, vom aduce bucuria de a fi români. Vom regăsi gustul mistic dea fi creștini în umbra oricărei catapetesme din bisericile din ţară. Vom recăpăta căldura pe care ne-o dă gîndul de a fi una în virtutea apartenențeila un neam. Vom aduce exaltarea de a fi parte dintr-un întreg numit România. Vom întreţine cu veneraţie memoria deţinuţilor politici.

Mi-e atît de scîrbă de politică încât nu puteam să nu intru in ea. Îi detest pe politicieni într-atît de mult că nu puteam să nu le iau locul.

Îi rog pe intelectualii de dreapta, adversari pînă de curînd în aceste alegeri, a căror decepţie după alegeri le-o înţeleg, să-şi revină de pe urma şocului şi să privească la viitor. Vreţi o Dreaptă unită care să dreneze mlaştina castei politice? Puteţi să ieşiţi din amărăciunea unei dezamăgiri de moment spre a pune umărul la o renaştere în spirit? Voi, Mihai Neamţu, Mircea Platon, Adrian Papahagi, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Radu Paraschivescu, puteţi fi lîngă noi, pentru binele României? Voi, Pompiliu Diplan, Iulian Capsali, Răzvan Codrescu, Răzvan Bucuroiu şi toţi oamenii de dreapta, pe care vă am la suflet fiindcă sîntem din aceeaşi stirpe, puteţi să intraţi într-o mişcare menită a schimba din temelii falanga politică? Tu, Victor Roncea, poţi să te dezbari de obsesii pentru a înţelege că Dreapta nu se clădeşte pe diatriba sterilă împotriva lui Liiceanu, Patapievici şi Boia? Vreţi concordie întru Hristos sau vreţi discordie întru nimicul urii? Ce vreţi? Să fierbem la infinit în otrăvuri meschine, sau să ridicăm condiţia de român creştin la un prag de mare elevaţie?”, a scris Lavric, într-un comentariu pe R3Media.ro. 

Din gândurile mai vechi ale lui Sorin Lavric, le redăm pe cele cuprinse în cartea publicată în 2019, „Decoct de femeie”, citate în revista Scena9. Iată câteva exemple:

- „Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”.

- „Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios.”

- „Orice fată între 15 și 25 de ani e fie arcan (mulier abscondita), fie arlechin (mulier ludica), fie gheizer (mulier rixosa), fie trident (mulier domina), fie hidră (mulier fornicata), fie gargui (mulier placida)”.

- „Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică”.

Citește și: AUR are și un Senat, la fel ca Mișcarea Legionară

Dar gândurile sale nu se rezumă doar la femei. Despre romi, Sorin Lavric scrie: „Cei care s-au repezit să se întoarcă au fost țiganii cărora amenințarea virusului le-a secat imboldul de a cerși, a fura și a codoși în țările europene. (...) Inșii aceştia sunt o plagă socială pe care numai ipocrizia politicienilor şi numai duplicitatea gazetarilor o trec sub tăcere.”

Ca și alți colegi de partid, Lavric are păreri ferme despre pandemia COVID-19, exprimate într-un interviu în Q Magazine și preluat de ActiveNews, publicație la care a și scris, o perioadă. 

Eu nu cred în virulența mortală a acestei epidemii, o virulență care, din cauza presei, a ajuns să fie percepută ca o plagă trimisă de Dumnezeu pentru păcatele omenirii. Cei care dau ortul popii nu mor din cauza virusului, ci din pricina unor boli prealabile, cărora virusul, pe fondul căderii imunității, le sporește simptomele. Dar nici un om sănătos nu va muri în urma infestării directe cu virusul. Dacă românii ar înțelege acest  lucru, ar dormi mai liniștiți și nici nu s-ar mai repezi să golească magazinele. Nu virusul ne ucide, ci tarele patologice pe care le avem deja. E ca și cum dacă, aș ciupi de ureche un cardiac cronic care va muri peste trei zile de infarct, voi declara că el a murit din cauza ciupitului. Nu există o relație cauză-efect între infestarea cu coronavirus și decesul unui pacient”, a declarat Lavric, în interviul pentru QMagazine, din martie 2020. 

În 2011, actualul său coleg de partid, Claudiu Târziu, îi lua un interviu în Formula AS, notând despre Lavric următoarele: „Pe Sorin Lavric (n. 1967) l-am intalnit in multe locuri unde stiam ca vom simti "adierea divina": la piese de teatru crestine, la lansari de carte cu miza religioasa, la concerte de colinde, la Simpozionul de Martirologie de la Bucuresti, din toamna anului trecut. Si i-am simtit fiorul mistic in eseurile pe care i le-am citit cu nesat in diverse reviste, ca si in cartea "Noica si Miscarea Legionara", premiata de Academia Romana. Asadar, ma asteptam la un dialog despre bucuriile credintei. Dar Sorin Lavric mi-a deschis usa spre avatarurile credintei, intr-un chip neconventional si uluitor.”

Lavric s-a implicat și în campania pentru redefinirea familiei în Constituție, fiind membru în Comitetul de inițiativă cetățenească al Coaliției pentru Familie. 

A absolvit Facultatea de Medicină în 1993 și Facultatea de Filosofie în 1996 și a predat un curs opțional despre Constantin Noica la Facultatea de Filosofie a Universității București. 

Până în prezent, a fost redactor la revista „România literară” și director de programe la Uniunea Scriitorilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te